Рекордните над 45 000 лева за болни деца и сираци събраха тази година сатовчанци

Снимки: Община Сатовча

Над 45 000 лева събраха жителите на община Сатовча по време на проведената благотворителна акция за набиране на средства за лечение на болни деца и подпомагане на сираци. 

За шеста поредна година по инициатива на кмета на община Сатовча Арбен Мименов в каузата се включиха активно щедри дарители от местния бизнес, кметове на населени места, общински съветници, директори на училища и детски градини, служители на общинската администрация. 

Благотворителната инициатива завърши преди дни с благотворителен коледен коктейл и концерт, на който се проведе търг и бяха събрани още средства за децата в най-голяма нужда от община Сатовча.

„Сумата наистина надмина очакванията ни, но пък затвърди мнението на всички нас, че с всяка изминала година ставаме по-добри, по-отговорни и по-съпричастни с болката и нещастието на хората около нас, особено когато става въпрос за деца", сподели кметът Арбен Мименов. Той заяви, че събраните средства ще бъдат разпределени измежду 92 деца, от които 4 абитуриенти, 39 деца сираци от училища и детски градини и 49 деца с трайни увреждания до 16-годишна възраст.

Всяка година в благотворителната акция, която се провежда преди Коледа и Нова година, в община Сатовча под патронажа на кмета Мименов участват всички училища. Със своята активност тази година се открои гимназията в Слащен със събрани дарения в размер на 800 лева. Учениците от Кочан пък само за два часа събраха 780 лева. Деветокласниците, пременени с атрактивни коледни одежди, обиколили пазара и цялото село и помолили всички хора да дадат пари за нуждаещите се деца от община Сатовча.

Клубът към БЧК в гимназията във Вълкосел също се включи в набирането на средства за общинската инициатива. Помощта на доброволците, макар и скромна, но от сърце, е 140 лева. Учениците от 6-и и 7-и клас при училището в Плетена също участваха в благородната кауза със събрани 70 лева.

Като похвална бе отчетена инициативата и на децата и учителите от ЦДГ във Вълкосел, които по време на благотворителната кампания подготвиха базар и от продадените лакомства набраха 220 лева.

"Заключителната вечер бе съпроводена от музикална програма на деца от детската градина в Сатовча и малки самодейци от читалището. С атрактивното наддаване на предмети, изработени от местни майстори и торци, за добри суми бяха купени макет на къща, дърворезба, картина от пясък и акварел, старинни вещи и интересни артикули, сътворени от деца от местните детски градини и училища. Тази година в търга присъстваще и оригинална футболна топка с автографи на играчи от Левски и фланелка на играч от синия отбор. Не мога да не отбележа, че за шеста поредна година 43-годишният Цветан Кавраков от Сатовча, който също е инвалид, дари за търга изработена от него картина от чукан камък и пясък, цената на която на търга стигна до 550 лева и бе продадена", коментира кметът Арбен Мименов.

Той сподели за още едно трогателно дарение тази година - а именно - 200 лева от 20-годишен младеж от Сатовча, болен от левкемия.

"Без всички тези добри хора, дарители и благодетели на кампанията тези успехи не бихме могли да ги постигнем. На всички тях сърдечно благодарим. Благодарим и се прекланяме пред благородния жест на всички, имали възможност да бъдат съпричастни към  нашата кауза”, заяви още Мименов.

 

КОМЕНТАРИ

СОУ-САТОВЧА19:07 - 25.12.2015
V SOU SATOVCHA SABRAHA1551 LB.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK