Село Долен става средище на уникален фестивал на занаятите с над 5000 гости от страната и чужбина

Цветан Хаджийски, снимка: Славея Йорданова

Общинската администрация в Сатовча и кметството в историческото село Долен, управлявано от кметския наместник Валентина Мицикулева, са в трескава подготовка за посрещането на над 5000 гости за предстоящия и първи по рода си фестивал на занаятите „Transfiguration“, който ще се проведе в Долен от 6-и до 10-и август.

Организатори на фестивала са екип от артисти, музиканти, художници и други, начело с Цветан Хаджийски от групата Smallman.

"Община Сатовча е само съорганизатор на събитието. Основната част от подготовката се осъществява от екипа на Цветан Хаджийски. Съдействаме им с всичко необходимо и се надявам във фестивалните дни в Долен много хора от страната и чужбина да се докоснат до истинското ни природно и национално богатство, а също и фестивалът да отвори широко вратите си и да насочи туристите към нашия уникален край", сподели за ИНФОМРЕЖА кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Огромен интерес към предстоящото събитие има освен от всички краища на страната, също и от Германия, Гърция, Сърбия и други държави. "Най-ценното, което очаквам да се случи на този фестивал, е да съхраним традициите, да възродим занаятите и да развием региона като атрактивна туристическа дестинация", заяви още управникът на Сатовча.

В момента в Долен професионалисти и наети хора от организаторите довършват изграждането изцяло от камък на мини амфитеатър - две сцени и атрактивни шатри, които са от естествени материали като дърво, глина, камък и други, за да се впишат в естествената среда на архитектурния резерват Долен.

Обособяват се места за хранене, щандове с алкохолни и безалкохолни напитки, детски кът, палатков къмпинг и паркинги. Целта на организаторите на фестивала е на предстоящия четиридневен форум в Долен да накарат посетителите да загърбят обичайното и градската суета и да се докоснат до духовното, да се слеят с чистотата на планината, да усетят българската древност, да се срещнат със звуците, красотата и цветовете на Балканите.

Вече са продадени почти всички абонаменти карти и билети за четирите дни с включено настаняване, осигуряване на паркинг места и други екстри, които за целия пакет от услуги струват 110 лева.

"През май тази година имахме щанд в София на форума „Зелени дни”. По време на този форум се продадоха също много билети за участие в предстоящия фестивал в Долен, като огромен интерес към него заявиха не само хора от страната, но и от Германия, Сърбия, Гърция и други държави", съобщиха от общинската администрация в Сатовча.

Според предварителната информация, програмата на фестивала ще включва музикални сесии, работилници за древни занаяти – ковачество, работа с камък, изработка и свирене на музикални инструменти, грънчарство, ателиета за съвременно изкуство – роботика, професионална фотография, музикална продукция, звукозапис.

Сред музикантите участници в четиридневния форум, който организаторите определят като мултижанров, са групи и диджеи от България, Турция и Гърция. 

Ще свири и виртуозният музикант Теодосий Спасов с електро-етно проекта Бalkansky, етно-ембиънт групата „Исихия“, рок изпълнителите от „Smallman“, „Villagers of Ioannina City“ (Гърция), магическите музиканти от „Irfan“, етно проектът „Кайно Йесно Слонце“ и много други.

По време на фестивала ще бъде и премиерата на документалния филм „Това е България“. Лентата ще покаже едни от най-красивите, непознати, мистични и загадъчни места в България, снимани над 3 години по суша, въздух и вода.

 

Цветан Хаджийски, снимка: Славея Йорданова
Кметът на Сатовча Арбен Мименов

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK