Община Сатовча се бори за Гинес с над 720 чешми

снимки: infomreja.bg

Ръководството на Община Сатовча е взело решение да кандидатства за вписване в книгата на Гинес със собствения си местен рекорд - построените над 720 чешми на територията на 14-те населени места в общината, за които "ИНФОМРЕЖА" е писала многократно.

Чешмите вече са заснети, описани и подредени в 14 албума с богат снимков материал, за всяко село поотделно, които ще бъдат изпратени в централата на Гинес в Лондон, съобщиха от администрацията на кмета на Сатовча Арбен Мименов.

Очаква се на база подадената информация и богатия снимков материал община Сатовча да бъде посетена в най-скоро време от нарочна комисия, която да провери на място представения феномен и да установи дали кандидатурата за вписването на чешмите в книгата на Гинес е подадена коректно от кметското ръководство.

За да бъде вписан рекордът обаче, е необходимо общинската администрация да плати такса за участие в размер на 4500 паунда, след което в рамките на месец ще пристигне специализираната комисия.

От Община Сатовча съобщиха, че е започнало събирането на средствата. Част от парите ще дойдат от дарения на местни жители, за останалата сума от администрацията ще търсят други начини за финансиране.

Много от чешмите са построени от Общината и от ДЛС "Дикчан", но по-голямата част от тях са изградени от хората, живеещи в 14-те села.

Хората масово строят чешми в общината според стар мюсюлмански обичай. Всички построени чешми от местното население са в памет на починали родители и близки, с което децата им увековечават паметта им. От друга страна пък според Корана построилите чешма печелят пред всевишния възнаграждение за извършено добро дело.

Хората са категорични, че чешми в община Сатовча се строят и за живи хора, предимно за здраве, късмет и благополучие. Построените чешми, на мното места с беседки и огнища, са оборудвани с най-необходимите неща - хляб, сол, чинии, лъжици и вилици, нож, сечиво за рязане на дърва и запалване на огън.

През почивните дни чешмите и беседките в общината служат за събиране на роднински и приятелски компании, за честване на различни празнични поводи. Уникалното за чешмите в Сатовчанско е, че те нямат фиксирани собственици и могат да се използват от всеки, който пожелае.

Както "ИНФОМРЕЖА" писао, през 2012 година стартира и новият празник в календара на община Сатовча - "Празник на чешмата", който се превърна в традиция за местните хора.

 

снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

до лудия брандо08:50 - 14.10.2013
Брандо си го нареди луд не луд сега го гледай за някой месец пак ще тръгне по фолк дивите почна да печата а за Кълката- педала да не говорим ще продаде и малкото балкан къде остана така е ДПС то са най-апашката партия кражба продажба
до боклуците от племето пачароси05:30 - 14.10.2013
Коментари, съдържащи лични нападки, обиди, заплахи или нецензурно съдържание подлежат на модериране или изтриване!
Туризъм -Кастаманова22:23 - 13.10.2013
Новината си е чисто нова да кандидатстваме за Гинес !!!
читател от сатовча22:01 - 13.10.2013
Краси моля те. Спри да претопляш новини от миналата година. Аз те уважавам и ти се възхищавам. Но не пожълтявай и не се принизявай и ти.

FACEBOOK