ГЕРБ – Сандански пита какви разходи е направила Общината по време на извънредното положение

Снимка: Infomreja.bg

От ГЕРБ подчертават, че месеци наред след изборите неофициално се говори, че общината е пред фалит

Ръководителят на общинската структура на ГЕРБ в Сандански Стоян Стоев поиска официално информация за направените разходи от Община Сандански в периода на извънредното положение и ограничаване разпространението на Covid-19. Повод за това са редица сигнали на граждани за нелогични разходи от общинската администрация, начело с кмета от ВМРО Атанас Стоянов, в много труден момент за цялото население.

„Периодът на извънредно положение не бе време за политическо противопоставяне. Затова и общинските съветници от ГЕРБ дадоха възможност на общината да се справи с кризата без да се създава допълнително напрежение. Но сега е нужно да бъдат дадени много отговори, в това число и за финансовото състояние на общината преди Covid – 19”, се посочва в позицията на партията.

От ГЕРБ подчертават, че месеци наред след изборите неофициално се говори, че общината е пред фалит, а задълженията са милиони, затова е крайно наложително вече хората да имат вярна и обективна информация какво е финансовото състояние на общината.

Според официално предоставена информация от Община Сандански, към месец октомври 2019 г., когато новото ръководство влезе в управление, местният бюджет има задължения в размер на 1 254 344 лв. и несъбрани вземания в размер на 2 822 768 лв. Видно от гореизложеното при събиране на вземанията бюджетът не само не е на минус, а би излязъл на плюс с над 1,5 млн. лв. Доброто финансово положение се потвърждава и от размаха на направените разходи от общината през последните месеци на 2019 г. От ГЕРБ – Сандански припомнят, че кметът Атанас Стоянов е закупил коледна елха и украса за 27 793 лв. през декември 2019 г. Още близо 8 хил. лв. са похарчени за заря и празненства в Коледната и Новогодишната нощ. Над 81 хил. лв. са бонусите на служителите в администрацията, а още 8 хил. лв. е струвало коледното им тържество – отново платено от общинския бюджет.

„На този фон продължаваше да се говори колко тежко е финансовото наследство на общината, а според множество сигнали нелогични харчове с голям размах са продължили и по време на извънредното положение. Единствените публично видими дейности за ограничаване разпространението на Covid-19 на местната власт се ограничиха с поставянето на няколко билборда и личното включване на кмета Атанас Стоянов в поставяне на ограждения на парка и дезинфекциране на улиците – инициативи, придружени с много снимки и съмнителна ефективност. Затова и призоваваме ръководството на общината да не превръщат администрацията в PR агенция, а да се съсредоточат върху задълженията си и да работят за просперитет, за инвестиции в инфраструктурни обекти, за по-нататъшно развитие на културно-социалния живот. Стратегическите приоритети, за които винаги ще имат съдействието и подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ“, се посочва още в позицията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK