Община Сандански след проверките: Няма незаконно изсичане на горски фонд

Снимки: РЗС

Никакви нарушения свързани със изсичане на държавен горски фонд и неправомерно използване на държавни терени не бяха констатирани при съвместна проверка на Изпълнителна агенция по горите и на Югозападното държавно предприятие към Министерството на земеделието, храните и горите, уведоми Община Сандански.

Общината изиска информация от проверката и вече разполага с официалното становище на институциите.

Сигналът бе входиран от общинския съветник и лидер на опозиционната партия на местно ниво „Ред, законност, справедливост“ Яне Янев.

Видно от получените документи, 7-членна комисия, включващ представители на няколко институции, са посетили на място три терена, описани в сигнала, входиран в Министерството на земеделието, храните и горите. Противно на изнесените в публичното пространство факти на никой от тях не са констатирани несъответствия. При единият терен, е установено, че това е имот, който е изключителна държавна собственост и в който не се извършват никакви строителни действия, противно на твърденията в сигнала. Случайно или умишлено при публични отразявания на темата е насочвано вниманието към съседен имот, който е частен и който има всички изискуеми документи за извършване на строителни действия, които текат в момента. Същото е потвърдено и при проверка на място. Никакви нарушения не са констатирани и в цитирани имоти в местността „Чинар куши“, собственост на юридическо лице.

Община Сандански също се самосезира за проверка и сигнал за незаконно строителство в парка на град Сандански. На първо място е важно да се уточни, че посоченият имот не попада в границите на парка. Нещо, повече той дори няма обща граница с парковата площ, което е лесно проверимо както на място, така и по документи. Имотът е частен и разполага с всички документи, а разрешение за строителни дейности за него е изадено през 2014 г. – по време на управление на предходния градоначалник.

Припомняме, че след встъпването си в длъжност, Кирил Котев издаде през 2016 г. заповед за пълна забрана за строителство в парка на град Сандански. Тя бе защитавана на няколко съдебни инстанции от Община Сандански и в края на месец април 2018 г. бе окончателно потвърдена. По този начин основният приоритет на сегашното управление на общината – за недопускане на строителство в парка и гарантиране на неговото бъдещо разширение, бе защитен. В този смисъл всички твърдения за строителство в парка са спекулация – подобни действия биха били незаконни и именно общината, като институцията защитавала последователно границите на парка, първа би се сезирала.

Всички цитирани сигнали фактически касаят действия преди 2015 г. Най-вероятната причина, че в тях се замесва името на сегашния кмет на Община Сандански е поради фактът, че предстоят местни избори. Сегашното ръководство на общината се надява, че в хода на кампанията ще се обръща повече внимание на предложения за политики и концепции, а не на клевети. Последните може би звучат правдоподобно за хора посещавали Сандански само на почивка, но за всички, които живеят тук е просто опит да се отклони вниманието от свършеното и от редица инициативи, по които предстои още много работа.

Община Сандански е готова да предостави всички документи както по този, така и по други сигнали.

Вижте и пълният текст, входиран от окръжния прокурор на Благоевград с автор Яне Янев:

ОТКРИТО ПИСМО

От Яне Янев

Уважаеми г-н Окръжен прокурор,

В моя роден град Сандански е извършена вандалска сеч на вековни дървета, предимно от видовете източен чинар и явор. Отрязани са над 100 защитени от закона чинари и явори с диаметър от половин до един метър и неизвестено количество по-млади дървета, всички по поречието на река Санданска Бистрица, от 4-ти километър до с. Лиляново. Изрязани са преди няколко месеца, но дънерите още лежат край речното корито като трупове след война.

Направих бързо собствено проучване и установих, че общината прехвърля топката с отговорността в полето на Басейнова дирекция и РИОСВ, но при разговор с лице, участвало в подготовката по изсичането на вековните дървета, със сигурност стана ясно, че кметът на община Сандански Кирил Котев лично е изпращал Ивайло Паров, представящ се за лесничей на общината, да маркира трупите.

Зная, че когато тези мои редове станат публично достояние, ще започнат какви ли не оправдания, но фактът си е факт, вижда се най-добре на терен, но и от снимките, които Ви изпращам, можете да се ориентирате.

Заставам с името си и се надявам моите съграждани да узнаят имената на извършителите на тази варварска сеч.

Настоявам за незабавна намеса на компетентните институции. Гората по бреговете на Санданска Бистрица е белият дроб на града ни. Злосторниците заслужават присъди като за отнет човешки живот.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK