Президентът за Хераклея Синтика: Това е един невероятен обект!

Снимка: Infomreja.bg

Държавният глава посети Община Петрич и Сандански, получи ценни подаръци

По стара българска традиция, с хляб и сол, кметът Атанас Стоянов и общинска администрация посрещнаха днес държавния глава, в сградата на община Сандански.

На срещата бяха обсъждани въпроси за развитието на града и общината, касаещи приоритетите в управлението, проблемите и възможни решения за тяхното преодоляване, финансовата децентрализация.

Туризмът, земеделието и текстилната промишленост бяха посочени като водещи отрасли в общината. Засегната бе и темата за последиците от Covid 19, в икономически и социален аспект.

Кметът Атанас Стоянов подари на президента ценното издание Алманах “Македония”- албумът символ на родолюбие, просвета и свобода. А в знак на почит към делото на народния будител и отбелязване на 298 години от рождението на светеца Паисий Хилендарски, Стоянов изненада държавния глава с препис от вечната „История Славянобългарска“!

Държавният глава сподели колко е впечатлен от доброто развитие на града и общината, усмихнатите и гостоприемни хора и пожела на всички благополучие и занапред.

Изключително съм долен от посещението си в региона, за това, че местните кметове си поставят дългосрочни цели за развитието на този край – който съчетава по уникален начин природните ценности, със запазена природа, с прекрасен климат и уникално културно-историческо наследство, плодородна земя и възможност за много инвестиции. Като всяка една община има проблеми, но аз мисля, че кметовете тук и ОбС работят по реализирането на рационални политики, за задържане на хората, подобряване на образование.

Това заяви президентът след посещението си в Община Сандански, Община Петрич и античния град Хераклея Синтика.

Имаме уникален случай на обединяване на общинските работници в Петрич и Сандански, така че да се съхрани и да се развива общинското здравеопазване. Има прекрасни условия за туризъм. Това, което имаме зад гърба си е не само национално, а и световно богатство. Това е един невероятен обект, който трябва да бъде показан на света, каза президентът.

Приветствам усилията на кмета и на проф. Вагалински, да бъде изграден довеждаща инфраструктура към обект, да може по съдебен път да се окрупнят всички земи в околността, където са разкопките. Така че не само да се водят археологически дейности, но и да има Общината и държавата право да извършват мащабна археологическа дейност. Това  бъдеще ще се изплати многократно. В света за много по-малозначителни обекти има изградена пътна инфраструктура и около тях има изградена инфраструктура, за да обръща обекта във финансова стойност и рекламна, подчерта държавният глава.

Трябва да се научим да работим обединени – и общините, и държавата. Необходима е още по-голяма подкрепа от държавата и трябва да водим една по-агресивна реклама на световно ниво, каза президента, който разгледа всички направени дотук разкопки.

Това е научно предизвикателство, което изисква и нови методи за изследване, нашите археолози работят със снимки от въздуха – със самолет, с дрон, иронично добави Радев.

Ще бъде непростимо, ако не бъде използван този потенциал, каза Румен Радев, отчитайки:

Признавам, че е пропуск, че не съм отделил толкова внимание на този регион. В Петрич идва за първи път, но смятам да наваксам. 

ВСИЧКИ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK