Директорът на СУ-Рибново, Манчо Джуркин: Честит патронен празник!

Манчо Джуркин, патронен празник, поздрав, празник, СУ Рибново, СУ-Рибново, Рибново, Йордан Йовков,

Уважаеми съграждани, скъпи колеги, родители и ученици,

Честит патронен празник на нашето училище – отбелязваме 139 г. от рождението на Йордан Йовков!

На днешния ден, 9 ноември, но през 1880 г. в Жеравна се ражда българският писател и патронът на  училището ни, самобитният хуманист и новатор, писателят Йордан Йовков.

Още първата му творба се оказва със социална насоченост. Времето, в което живее и твори авторът, се оказва решаващо за неговото творчество и за по-нататъшния му живот.

Богатата му лирика, която той завещава на българския народ се оказва безценно, въздействащо богатство, възпитаващо в добродетели, любов към Родината и красотата, затова го определят и като национален поет.

В неговите творби се откроява геният, който със специфичен хуманизъм навлиза в българската литература и с особена социална величина.

След седем години, прекарани в чужбина, Йовков не престава да твори за България и да присъства ярко в нейния бит и живот. Като майстор на късия разказ той създава 70 книги, от които 25 са преведени на чужди езици, а 37 са преведени на арабски, японски, шведски, китайски, персийски, хинди, финдски и др.

Учителят по житейска мъдрост и уникален модел за подражание е оценен и в чужбина заради неговото триединство между човек, труд и природа. Оклеветяван за реализма в творбите си, той непрекъснато е уволняван и понижаван в длъжност. Творчеството му, като нравствено прераждане, е пронизано от болка, която като нишка минава през написаните от него редове.

Като драматург той се самозаточава в пространствата на своят на етика и тъга. Впоследствие заболява неизлечимо и умира, а неговата кончина се превръща в манифестация за неговите почитатели.

Нашият учителски колектив ежедневно се стреми да предава на своите ученици Йовковите добродетели, които трогват и възпитават!

 

Манчо Джуркин

Директор на СУ „Йордан Йовков” - с. Рибново

 

КОМЕНТАРИ

Попицата Саиткова18:18 - 09.11.2019
Попа Саитков-Рач Комар
Полицата Саиткова18:17 - 09.11.2019
в рибново децата им запушват устите с тиксо а тоя путъо без никаква реакция.
Капината18:13 - 09.11.2019
Стара комуняга...Мъж под чехъл...Кележ.
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK