Община Разлог представи работата си по проект ЕРТА

снимки: Община Разлог

Община Разлог представи работата си по международен проект „Европейски модел за обществен транспортен орган”, чийто акроним е EPTA. Проектът се финансира по програма INTERREG IVC.

По време на представянето на проект EPTA стана ясно, че Община Разлог ще повиши устойчивостта на транспорта, черпейки опит от европейски правителствени и неправитрелствени власти, успели да създадат, развият и усъвършенстват публични транспортни органи. Акценти в работата по проекта са екоефективността, опазването на околната среда, енергийната ефективност и устойчивото развитие.

Общественият транспорт е изключително важна тема за всички държави и е стратегическа цел на ЕС. Усъвършенстването на транспортните власти е от ключово значение за задоволяване на нуждите от мобилност на всички европейски граждани, изискващи по-ясна визия, по-ефективен и координиран подход на управление. Ефективността и високото качество на институционалната структура е от ключово значение за  предоставяне на услугата Обществен транспорт.

Екипът на проект ЕРТА, представлява партньорство между 11 обществени транспортни власти, местни власти, университет с международно призната експертност в сферата на публичния транспорт и други власти от 9 региона на ЕС и от Норвегия.  Координатор на проекта е Асоциация по мобилност и транспорт (SRM) в Болоня (Италия).

Работата по проекта продължава до юни 2014г. Очакваните резултати от ЕРТА са свързани със създаване на устойчива транспортна политика, намаляване на енергийните въздействия и насърчаване на по-доброто използване на икономическите ресурси и увеличаване на социалното сближаване.

EPTA цели изучаване на местния институционален контекст, с акцент върху обществените транспортни власти или публични транспортни агенции на изпълнителната власт. Проектът ще определи и анализира институционалната среда, в която са разположени  7 ключови дейности, свързани с държавното управление на транспортния сектор: регулиране, планиране, провеждане на търгове по възлагане на поръчката, интеграция, насърчаване, управление и контрол.

 

снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK