Чехия възстановява паметник на загинали парашутисти край Гълъбник

Снимки: Община Радомир

Жители на селото ще помагат с доброволен труд

Посолството на Чехия в България ще възстанови паметника на чехословашките парашутисти, загинали трагично край радомирското село Гълъбник през 1972 г. Идеята на посолството е възстановяването на мемориала да се случи до края на септември месец тази година. Това е станало ясно след посещение на посланик Лукаш Кауцки на паметника на парашутистите, който се намира край село Гълъбник.

Посланикът и придружаващите го служители са се срещнали и с кметския наместник на селото Диана Борисова. Тя е изразила готовност жители на Гълъбник да се включат с доброволен труд в почистването, косенето и извозването на окосените сухи треви около мемориала.

Мемориалът на загиналите парашутисти е открит на 21 септември 1997 г. В момента състоянието на паметника е лошо, бетонните части са разрушени, а плочките и околните площи са обрасли с високи треви и храсти, което затруднява достъпа до мемориала.

По времена срещата посланикът и кметския наместник освен сътрудничеството за възстановяване на мемориала, са обсъдили и други проекти, които могат да спомогнат за развитието на добрите двустранни отношения между двете страни.

Трагедията с парашутистите се разиграва в ранната сутрин на 21 септември 1972 г. Те е трябвало да вземат участие в международно първенство по парашутни спортове в Авиобаза “Долни Раковец”, близо до село Кондофрей. В 07:40 ч. автобусът с парашутисти, който е тръгнал от Перник, където те са нощували, пристига на неохраняемия тогава жп прелез край село Гълъбник. В гъстата мъгла шофьорът на автобуса не е успял да забележи приближаващия се влак. Зловещият удар на влаковата композиция в автобуса е бил със скорост 90 км/ч., а превозното средство, превозващо парашутистите, е било влачено  повече от 300 метра.

Последствията от катастрофата са ужасни - петима парашутисти загиват на място, ранените са откарани по спешност в болницата в Перник, но въпреки усилията на лекарите, седем от тях, сред които и българският лекар Любомир Иванов, загиват още по пътя. Само парашутистите Бедржих Худоба и Иван Хошо оцеляват след трагедията, заедно с шофьора на автобуса, който впоследствие е признат за виновен за катастрофата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK