Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта се срещна с ръководството на „Въгледобив Бобов дол”

Снимка: Infomreja.bg, архив

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов участва днес в работна среща с ръководството на „Въгледобив Бобов дол” ЕООД във връзка с получено уведомление за масово уволнение на 400 лица, което се предвижда в периода 16. юли 2018 г. – 31. декември 2018 г. Той обяви, че към момента 230 са свободните работни места на територията на бюрата по труда в Дупница и Кюстендил, подходящи за лицата, които ще бъдат засегнати, и представи на заинтересованите страни предвидения от страна на Агенцията по заетостта план за действие, който цели минимизиране на щетите.

Мерките включват като начало организиране на ежедневни срещи на място във "Въгледобив Бобов дол" ЕООД с подлежащите на освобождаване, като целта е незабавно насочване към конкретни свободни работни места и осигуряване на заетост без прекъсване на трудовия стаж. Предвидените дейности включват пълно представяне на услугите, предоставяни от бюрото по труда – актуална информация за свободните работни места в региона; информация за програмите и мерките за обучение и заетост, включени в Национален план за действие по заетостта за 2018 г. и действащите схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"; актуална информация за обявени свободни работни места от работодатели в мрежата EURES.

Целта на плана за действие на Агенцията по заетостта е лицата, които ще бъдат засегнати от предстоящото уволнение, да получат подкрепа също чрез мотивационно обучение и психологическо подпомагане. Експертите от бюрото по труда ще уточнят в директни срещи с тях конкретните желания и възможности за трудова реализация, преквалификация, включване в програми и мерки за заетост и обучение или в схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Индивидуалният подход ще бъде водещ при предлагане на услуги по заетостта. Ще се следват индивидуалните потребности на освободените работници и служители след регистрацията им като безработни, заяви Драгомир Николов.

На срещата присъстваха още и омбудсманът на РБългария Мая Манолова, кметът на Бобов дол адв. Елза Величкова, директорът на регионалната служба по заетостта в Благоевград Станислава Поповска, директорът на бюрото по труда в Дупница Наташа Илиева, както и представители на НОИ, Кюстендил и КНСБ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK