Община Петрич решава проблема с базата на ДГ „Синчец” в с. Първомай

Димитър Бръчков, снимка: Община Петрич, архив

Община Петрич решава проблем с базата на ДГ „Синчец” в с. Първомай. Решението идва след спечелен проект, който предвижда извеждане на децата от Дом „Петър Димитров” в Първомай в среда, близка до семейната, и освобождаване сградата на дома за нуждите на детската градина в селото.

Проектът "Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в община Петрич" е по процедура „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“ на ОП "Региони в растеж" 2014-2020. Срокът за изпълнение е 24 месеца, общата стойност на проектното предложение е 1 111 550.00 лв.

По линия на проекта ще бъдат обновени три обекта и ще се изгради един нов. Това са обектите: Ремонт и оборудване на съществуващ дневен център за деца с увреждания, което ще позволи да бъде разширен като капацитет Дневен център „Слънце”с нови помещения в сградата на болницата; Нов Център за обществена подкрепа в същото крило на болницата; Център за настаняване от семеен тип за деца, който ще бъде на мястото на стария рентген, като следва пълен ремонт, обновяване и оборудване на помещенията; изграждане на нови Преходни жилища за деца от 15- до 18-годишна възраст.

Посредством дейностите по проекта ще бъде осигурена подходяща и ефективна социална инфраструктура, нов вид услуги, включително и здравно-социални, които да заменят досегашния модел на институцията като грижа за деца. „Ще постигнем успешно продължаване на процеса на деинституционализация на социалните услуги за деца, чрез замяна на грижите в институция с грижи в семейство или в близка до семейната среда”, обобщи кметът Димитър Бръчков.

Допълни, че с реализирането на новите услуги, децата от предстоящия за закриване Дом за деца лишени от родителска грижа „Петър Димитров”с. Първомай ще бъдат изведени и настанени в Център за настаняване от семеен тип и Преходно жилище. Това ще подобри грижата за децата в среда близка до семейната.

„Освобождавайки сградата на дом „Петър Димитров” с. Първомай, решаваме и един голям проблем за селото. Към днешна дата в детската градина на село Първомай се обучават и възпитават 76 деца в яслените групи, които се нуждаят от нова сграда. Още 19 деца в подготвителна група са настанени в сградата на кметството. Всички те ще бъдат пренасочени към базата на Дом „Петър Димитров”, която е добре поддържана. Ако се наложат допълнителни дейности, Общината ще осигури финансирането”, допълни по темата кметът Димитър Бръчков.

В момента се водят преговори освободените от сградата на кметството в с. Първомай помещения да бъдат предоставен за ползване на ГПУ „Златарево”. „90% от служителите в ГПУ „Зратарево” са жители на община Петрич и преместването на управлението в с. Първомай ще улесни достъпа на гражданите, ще даде по-голяма сигурност и на местните хора. Институцията няма да бъде толкова отдалечена”, обобщи кметът Димитър Бръчков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK