Административният съд прие математическата експертиза по делото за избора на ОбС-Петрич

Снимка: Infomreja.bg, архив

Направени са изчисления за разпределението на мандатите в ОбС с данните от повторното преброяване на бюлетините

Административен съд – Благоевград, прие заключението от извършената съдебно-математическа експертиза по делото за оспорения избор на общински съветници в община Петрич.

Математикът доц. Николай Китанов е направил извод, че констатираните при проверка в съдебна зала разлики в броя на действителните бюлетини се отразяват на крайния изборен резултат по отношение на ПП СДС, ПП АБВ и ПП ВМРО Българско национално движение.

Експертизата е извършена като към 24 107 броя действителни бюлетини от избора за общински съветници, отчетени в оспореното решение на ОИК – Петрич, са прибавени 138 броя действителни бюлетини, открити при проверката на изборните книжа в общо единадесет секции на територията на община Петрич.

По Метода „Хеър-Ниймайер” и Приложение № 5 към чл. 453, ал. 1 от Изборния кодекс са направени нови изчисления – кои политически партии и коалиции, участвали в изборите за общински съветници на 27.10.2019 г. получават право да участват в разпределението на мандатите и какво е разпределението между партиите и коалициите.

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Решение № 177-МИ от 28.10.2019 г. на ОИК-Петрич, за обявяване на избрани за общински съветници е оспорено с  жалби от шестима кандидати за общински съветници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK