С невероятен спектакъл на съставите от НЧ „Никола Вапцаров-1866“ стартираха честванията на 3. март

Снимки: Община Благоевград

С празничен концерт-спектакъл на съставите на НЧ „Никола Вапцаров“- 1866“ започнаха тържествените чествания по повод Националния празник на България – 3. март, в Благоевград. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности, Христина Шопова, приветства всички гости пред голямата сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров“.

„Намираме се в навечерието на една от най-светлите дати в българската история – 3. март! Символ на Възкресението, на Освобождението, на силата на един народ, който след 500 години робство е извоювал свободата си - кой с перо, кой с музика, кой с бой, но са били обединени. И това е силата на 3 март - да бъдем обединени! Повече отвсякога България има нужда да бъде обединена, особено на фона на това, което се случва в целия свят“, заяви Шопова.

Сред официалните гости на събитието бяха още областният управител Бисер Михайлов, заместникът му Иван Стоянов, председателят на Общински съвет- Благоевград, Радослав Тасков, секретарят на Община Благоевград София Янчева, офицери, духовни лица, представители от културни и образователни институции, депутати, общински съветници, представители на политически партии, жители и гости на Благоевград.

Пред препълнена зала творците от Смесен хор „Ален Мак“, Градски детски хор, КМО „Пирински звуци“, ВА „Езерец“, ДФГ „Джумайчета“, ДТС „Вихрен“, Пирински танцов ансамбъл и Студентски фолклорен ансамбъл към ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград представиха своя богат репертоар, чрез който преразказаха историята и събудиха патриотично чувство в публиката. Чрез изкуството си те припомниха великото дело на нашите освободители. Концерт-спектакълът завърши с общо изпълнение на „Многая лета“.

На 3. март честванията по повод Националния празник на Република България започват в 9:30 часа в двора на църквата „Въведение Богородично“, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите за Освобождението на България от османско иго и ще бъде извършен протокол по полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK