Ще "накаже" ли просветното министерство ученици, защото са бедни?

Николай Георгиев, снимка: Infomreja.bg, архив

Депутатът Димитър Данчев с питане до просветния министър след разговор с кмета на Кресна

Вчера депутатът от ПГ "БСП за България" - Димитър Данчев, направи парламентарно питане до министъра на образованието Красимир Вълчев. Въпросът е провокиран от разговор на народния представител с кмета на община Кресна - Николай Георгиев, и касае възможността за участие в дистанционна форма на обучение на деца на бедни родители.

Ще накаже ли просветното министерство ученици, защото са бедни?

Парламентарният секретар на групата на ПП "БСП за България" в 44-ото Народно събрение, Димитър Данчев, е изпратил писмен въпрос до образователния министър относно възможността ученици да бъдат "наказани" от системата на българското образование поради бедност на техните родители и липса на техническата обезпеченост и достъпа до интернет, за да могат да участват в дистанционни форми на обучение.

Въпросът е провокиран от разговор на Данчев с кмета на община Кресна, Николай Георгиев, за състоянието на учебния процес в общината и осигуреността с електронни устройства и достъп до интернет на ученици от бедни семейства.

Ето и съдържанието на въпроса на Димитър Данчев, отправен към просветния министър:

"При обявяването на извънредното положение от Ваши (б.р на министъра на образованието и науката) изявления в медиите стана ясно, че поне 5% от всички ученици в страната или около 35 000 деца не разполагат с електронни устройства чрез, които да участват в е-обучението...

В тази връзка, моля да отговорите колко деца към момента редовно /ежедневно посещават дистанционна форма на обучение? Моля да посочите как се прилага дистанционната форма на обучение за децата, които не разполагат с електронни устройства и как се контролира нивото на усвоените от тях знания.

Има ли вероятност децата от семействата без техническа възможност за участие в е-обучението да повторят класа или да преминат в следващия клас без да е ясно да ли не са изостанали от знанията на техните съученици.

Искрено се надявам, че в този смисъл няма да има „наказани“ деца поради бедността на техните семейства или поради невъзможността да се осъществи реален контрол върху придобитите знания."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK