След книга за историята си, кюстендилското село Стенско вече има и свой химн

Снимки: Личен архив

Кюстендилската премиера на книгата на поета-философ Георги Славчев „Село от слънце огряно“ се състоя благодарение на обединените усилия на три читалища – НЧ „Братство“, НЧ „Асклепион“ и възроденото читалище на с. Стенско „Селска  просвета“. Читалищни дейци, представители на културни институции, някогашни колеги, съученици и дългогодишни приятели на автора се събраха в Синята зала на най-старото кюстендилско читалище, където преживяха една богата на емоции литературна вечер. 

Режисьорът Душко Добрев и пианистът Павел Чавдаров представиха артистично книгата, която по жанр би трябвало да бъде краеведско изследване, но далече надхвърля неговите параметри. За книгата и нейния автор говориха проф. Цочо Бояджиев – преподавател по философия в Софийския университет, и Виолета Атанасова – председател на НЧ „Асклепион “, подпомогнало финансово заедно с Община Кюстендил отпечатването на  изданието.

Топли думи за поета и човека Георги Славчев казаха поетът Михаил Калдъръмов, легендарният дългогодишен кмет на с. Стенско Димитър Димитров и други участници в срещата. Емоционалният акцент в събитието беше представянето на химна но село Стенско, създаден по стихове на Г. Славчев, който въодушеви пълната с гости Синя читалищна зала.

След многобройните автографи, снимки и приятелски разговори литературният празник се пренесе в непринудената атмосфера на селската кръчма, в която Стоян – един  от местните жители, изненада с рецитирането наизуст на лирични бисери от българската поезия. 

 След премиерата си в програмата на литературния клуб „Старинният файтон“ в столицата и в Кюстендил, предстои книгата „Село от слънце огряно“ да има и среща на живо с хората в село Стенско, чиито съдби, характери и корени са вдъхновили автора за нейното създаване.

Има още много какво да се разкаже за нас – сядай и пиши продължението на книгата си, за да се знае, заръчаха те на своя талантлив земляк, който неотдавна бе избран от тях за председател на  възстановеното селско читалище – допреди три десетилетия едно от най-активните в региона, сподели за ИНФОМРЕЖА Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK