Община Кюстендил обяви първа копка по саниране на жилищни блокове в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Община Кюстендил в лицето на зам. – кмета Росица Плачкова официално обяви първа копка по внедряване на мерки за енергийна ефективност в пет жилищни блока на територията на Кюстендил. Жилищните блокове са с до 35 апартамента. Стойността на проекта е 2.5 млн. лева.

Целта е повишаване на енергийната ефективност в жилищния сектор в града. Проектът се изпълнява по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“. Договорът беше подписан през м. септември 2017 година, дейностите трябва да приключат през март 2019 година.

Блоковете, които ще бъдат цялостно санирани се намират на  ул. “Гладстон” №21, ул. “Климент Охридски” №5, ул. “Александър Димитров” №41, ул. “Цар Освободител” № 328 и “Цар Освободител” № 326. Най- старият от тях е строен 1974 година,а останалите са между 1980- 1988 г. Към момента само за блока на ул. „Александър Димитров“ все още няма издадено разрешение за строеж.

На срещата в Общината присъстваха представители на блока на ул. „Гладстон“ №21.

Гергана Миланова и Венета Лазова живеят във въпросния блок от 25 години, от самото му построяване. Отчуждени собственици са. По думите им точно навреме се случва санирането, тъй като вече блока започва да се амортизира.

„Спасени сме! Много съм щастлива и доволна от случващото се. Изпълнителите работят съвестно. Дограмата вече е сменена, северната страна е санирана. Във възторг сме от всичко, работи се качествено и отговорно“, каза Гергана Миланова.

Венета Лазова твърди, че веднага се е почуствала промяна в температурата на някои стаи.

„В тези стаи все едно влизахме като във фризер. Температурата сега е такава, че може да се влиза с дреха, а не с шапка и палто. Надяваме се, че когато всичко е готово температурата ще се покачи още и оттам ще паднат и сметките за отопление. Цялата бригада работи много организирано, наблюдава се ред и дисциплина. Радваме се на тази придобивка, тъй като не ни е по силите да го направим самостоятелно, особено общите части.", уточни Венета Лазова.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK