Община Кюстендил е с номинанация "Златна ябълка 2016"

Снимка: Личен архив

Община Кюстендил получи номинация „Златна ябълка 2016 г.“ от сдружение „Дете и пространство“.

„Изразяваме възхищението си от съпричастния начин, по който Община Кюстендил се отнася към тази нова форма на грижа, наречена Център за настаняване от семеен тип, която може да бъде по-добра за настанените в нея деца и младежи в риск, само при наличието на подобна подкрепа. Оставени без подобна помощ и съдействие всички нови Центрове за настаняване от семеен тип за деца с увреждания в страната рискуват много бързо да възпроизведат старата институционална и анонимна грижа, с която всички толкова много искаме да се разделим", коментираха от Сдружението.

От там уточниха, че благодарение на разбирането и цялостната подкрепа на Общината, организацията на работа в Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца и младежи с увреждания в гр. Кюстендил, представлява уникална практика за страната в момента.

 Община Кюстендил е избрала да въведе в ЦНСТ длъжността „социален терапевт”, което предполага поставяне на акцент върху внимателното отношение и придружаване на децата и младежите с увреждания, настанени в ЦНСТ.

По този начин се изисква и същевременно развива адекватно отношение и разбиране, че работата с тези специални деца и младежи изисква квалифицирани и подготвени хора, а не просто детегледачи със средно образование, които да чистят и да ги хранят.

Акцентира се върху приоритета обгрижването да бъде адекватно на потребностите на децата и младежите, което е станало възможно, благодарение на допълнително назначения персонал с финансиране от бюджета на Общината за целия период на съществуване на услугата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK