Почетоха 135 години от Съединението на България в Кюстендил

Снимки: Отдел "Култура"

Десетки поднесоха венци и цветя на паметника на Булаир

С тържествено издигане на българския трибагреник, празнично слово и поднасяне на венци и цветя, в Кюстендил бяха отбелязани 135 години от Съединението на България.

"Преди 135 години в цяла България ехти един емоционален и силен възглас: „Да живей Съединението!”. България празнува своя триумф и открива пътя на независимото, самостоятелно и единно развитие на българската нация. Това е едно от най-значимите исторически събития за нашия народ и нашата държава.
“Съединението прави силата!” е девизът върху фасадата на Народното събрание. Този девиз става израз на една политическа задача, на непреодолимия патриотичен и революционен подем за съединението на Княжество България и Източна Румелия, осъществено на 6 септември 1885 г. То определя съдбата на България за векове напред...

... Днес е важно да помним и тачим тези, които вложиха ум, воля, талант и жертвоготовност в това свято дело, Съединението! Нека бъдем техни достойни следовници в името на едно по-добро бъдеще за България!
Поклон пред дейците на Съединението!", гласеше част от празничното слово, по случай 135-тата годишнина от Съединението на България.

Венци и цветя на паметника на Булаир поднесоха представители на общинска и областна администрация, общински съветници, представители на политически партии и отделни граждани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK