Млад свещеник и съпругата му от Хаджидимово спасиха млад ястреб

Снимки: Димитър Попов

Млад свещеник и съпругата му от Хаджидимово са днешните герои, които отново показаха съпричастност към опазването на птиците и природата като към тях се присъединиха и още хора.

Семейството направи всичко възможно за да спаси ударен млад женски ястреб, който намерили сутринта безжизнен върху кола в близост до детската градина в града им, когато водели децата си на училище.

Двамата съпрузи веднага прибрали в колата си пострадалата птица и тръгнали да търсят помощ при ветеринари в Гоце Делчев. Отишли първо в лечебницата в града, от където ги насочили към кабинета на младия ветеринарен лекар Нели Узунова.

Купили изписаните лекарства и започнали да изпълняват съветите на ветеринаря за спасяването на младата птица. Загрижена за ястреба, ветеринарката пък потърсила за помощ председателя на гоцеделчевския клон на БДЗП - Димитър Попов, дала телефона на семейството от Хаджидимово и той светкавично замина за да вземе ястребчето и да го изпрати в софийската клиника „Добро хрумване“, която работи с НПО-та.

„Рано сутринта намерихме пострадалия сокол и веднага тръгнахме със съпругата ми да търсим помощ за него от ветеринарите в Гоце Делчев. Звъняхме в Министерството на околната среда и водите, те ни насочиха към „Зелени балкани“ в Стара Загора, а от там от своя страна за по-близко те ни препратиха към РИОСВ – Благоевград.

„Просто търсехме да предадем час по-скоро птицата на компетентни хора, за да я излекуват и разбира се тя отново да литне здрава и жива“, разказаха пред репортера на ИНФОМРЕЖА и природозащитникът – доброволец Димитър Попов, отец Тодор Николов и съпругата му.

Малко възмутени, семейство Николови споделиха и съвета, който им дал служителят от РИОСВ – Благоевград, с когото са разговаряли, а той бил да пуснат птицата и едва ли не каквото стане.

„Ние не сме по-силни нито от природата, нито от ветеринарната медицина в случая, но от РИОСВ можеха да обяснят на загриженото семейство проблема по друг начин, че и птиците боледуват като хората и да им дадат адекватни напътствия. Според мен младият ястреб наистина е ранен, дали от падане, или от човешка ръка - не мога да кажа, но има травма в задната част на гръбначния стълб и наистина се нуждае от помощта на специалисти. Благодарение на това, че е попаднала в добри ръце, които да се погрижат за птицата, тя ще бъде изпратена за лечение в специална клиника. Останах възхитен от отец Тодор Николов и съпругата му за бързата реакция и положените адекватни грижи. Бяха истински щастливи, че след поемането на изписаните хапчета ястребчето е започнало да пие вода и дори да се храни. Освен лекарства те бяха осигурили на пострадалата птица постлано кашонче и парче сурово пилешко месо - филе, вода и необходимото наблюдение за промяната на състоянието. Радва ме и фактът, че вече в нашия регион случаите на хора, които спасяват за пореден път бедстващи птици се увеличава драстично. За тази година случаите и получените от мен сигнали са вече повече от 50, но се питам защо от Министерството вече не помислят като в белите държави за създаване към общините на спасителни центрове, в които да има действаща експертна група за оказване на помощ на пострадали редки птици за запазване на живота им.

Получава се така, че ние доброволците вършим работата на чиновниците от РИОСВ- Благоевград, които на всичкото отгоре получават заплати. Хората, които се явяват като спасители, включително и аз, въртим телефони, губим време и средства, защото за да се изпрати от Гоце Делчев до София една птица за лечение - пътят е дълъг, а и не всички водачи на автобуси поемат ангажимента да ги возят въпреки таксата от 10 лева, която задължително плащаме за пернатия им пътник.

А чиновниците са си чиновници, те нямат нито физическата нито друга възможност да реагират бързо и на място, дори не всички имат и необходимите познания. Понякога при подадени им сигнали проявяват бездушие и неглижират проблеми, които с малко повече усилия и отговорност биха могли да се решат кардинално“, коментира Димитър Попов.

Той съобщи още, че преди половин час пострадалата птица е тръгнала за София и пак благодарение на доброволци.

„Младо момиче на име Маги Гаджалова от София, доброволка, което за щастие е било на гости в Гоце Делчев, пое транспорта на ястреба и още тази вечер той ще пристигне в клиниката в София.

От Спасителния център „Дивите животни“ чрез групата им във фейсбук са се свързали с нея и тя откликнала на молбата им още тази вечер да закара пострадалия ястреб в клиниката.

 

КОМЕНТАРИ

Tankov19:04 - 14.09.2018
Не се учудвам,познавайки отец Тодор и съпругата му. Прекрасни млади хора, живеещи в едно райско кътче от Бг, далеч от суетата и стресът в големия град. Щастлив съм, че отец Тодор е част от живота на моя внук, който е кръстен от него, нека бъдат живи и здрави!!!
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK