Община Гърмен приема документи за "Личен асистент" до 9 април

снимка: infomreja.bg, архив

Община Гърмен започна прием на документи за програмата "Личен асистент", съобщи кметът Минка Капитанова след подписаното споразумение за партньорство с Агенцията за социално подпомагане.

Крайният срок за входиране на документи на желаещите да бъдат потребители на социалната услуга „Личен асистент”, както и на кандидатите да работят като лични асистенти, е до 9-и април.

Капитанова уточни, че целевата група на потребителите на социалната услуга обхваща: хора с увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване; хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване; самотно живеещи тежко болни лица; семейства на деца с увреждания.

Необходимите документи за потребители на услугата са: заявление по образец; документ за самоличност, документ за самоличност на законния представител - родител, настойник, попечител, експертно решение на ТЕЛК/ НЕЛК (копие), протокол на ЛКК.

Кметът на общината подчерта, че потребители на услугата могат да бъдат и лица само с ЛКК. Тя допълни, че за лични асистенти могат да кандидатстват лица в трудоспособна възраст или лица, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, безработни лица; трудово заети лица: наети или самонаети, които могат да извършват допълнителен почасов труд и др.

Необходимите документи, които подават кандидатите за лични асистенти, са: документ за самоличност, автобиография; документи за придобитата образователна степен и съотносима за длъжността „личен асистент”, квалификация; служебна бележка от месторабота (ако кандидатът работи); служебна бележка от учебно заведение (ако кандидатът учи); пенсионно разпореждане (само за кандидат, който е придобил право на професионална пенсия за ранно пенсиониране и е в трудоспособна възраст) и др.

След определения срок 9-и април, назначена от кмета комисия ще направи подбор на потребителите и на личните асистенти. Подборът ще става след оценка на потребностите от Дирекция "Социално подпомагане".

За миналата година на територията на община Гърмен 60 лица са се възползвали от услугата „Личен асистент”.

За тази година се очаква броят им да е между 30-40 лица, което отговаря на квотата за община Гърмен, която е 4.800 часа за месец.

По-големият брой лица, работили като лични асистенти през миналата година, се дължи на прехвърлени неизпълнени квоти от други общини.

 

КОМЕНТАРИ

do dolga zaida13:29 - 31.03.2015
Problema mu be6e na ba6o 4e ne nazna4i nikoi ot ribnovo v ob6tinata za da ne gledat kakvo pravi. No i minka ne nazna4i.
dolga zaida22:56 - 30.03.2015
Eeeh manoleto ako si sede6e na post v obshinata shteshe da nazna4i maika si shoshka i blajo.Po edno vreme nastani nai nekydyrnite ot ribnovo v oshtinata.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK