Община Гърмен обжалва пред ВАС решението на КЗК, стопирало мегапроекта за 1,7 милиона лева

снимка: infomreja.bg, архив

Общинската администрация в Гърмен обжалва пред Върховния административен съд решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се отменя изборът на изпълнител за ремонт на пътища и улици в общината.

На 24 септемри КЗК обяви като незаконосъобразна заповедта на кметицата Минка Капитанова за определяне на изпълнител в откритата процедура за възлагане на обществена поръчка на стойност 1,7 милиона лева.

Производството установило, че членовете на оценителната комисия не притежават необходимата квалификация и професионален опит в съответствие с предмета и сложността на мегапоръчката.

В състава на комисията бил включен строителен инженер, за когото липсвал доказан опит и квалификация в областта на пътното строителство и инфраструктура, са аргументите на КЗК, на базата на които се връща процедурата от етап назначаване на комисия съобразно изискванията на закона. Според решението кметът на Гърмен трябва да възстанови направените от жалбоподателя Обединение „Инфраструктура 2014“ разноски в производството пред КЗК в размер на 15 500 лева.

Община Гърмен обжалва становището на КЗК с въпроса към ВАС защо решенията на комисията, която е в същия състав и по време на управлението на екскмета Ахмед Башев, тогава не са били обявявани за незаконосъобразни.

Според общинското ръководство в Гърмен решението на КЗК от 24 септември е тенденциозно и повлияно от жалващото се обединение, в което участват приближени фирми на Башев.

До дело във Върховния административен съд за решаване на спорния казус се стигна след като от конкурса за апетитната поръчка в размер на 1,7 милиона лева  отпадна Обединение „Инфраструктура 2014“, съставено от „БКС" ЕООД с управител Руен Кирев, „Престиж бизнес 93”ООД на Георги Шапков и „Билдинг-компани“ ЕООД на Бисер Узунов.

Конкурсната комисия обяви за спечелила поръчката фирма „А-Строй“ на Венцислав Амзов от хаджидимовското село Абланица, което запали фитила на войната между кмета Минка Капитанова и предшественика й Ахмед Башев.

Освен за комисиони от шестцифрени суми, войната за въпросната поръчка е и политическа и тя е между Ахмед Башев и бившия заместник-председател на НС Алиосман Имамов, повдигнаха завесата техни съпартийци от ДПС, които твърдят, че от години Башев и Имамов поддържат привидни за пред електората си добри отношения, като в същото време прикриват стара вражда помежду си.

Башев се обявил против спечелилия поръчката Венцислав Амзов от Абланица, защото бил близък на Имамов, който е от същото село. Във войната между двамата е замесена и кметицата Минка Капитанова, която не се подчини на Башев да въздейства на комисията и голямата поръчка да бъде дадена на Обединение „Инфраструктура 2014“.

Както ИНФОМРЕЖА писа, въпреки обжалваната процедура, Минка Капитанова стартира в началото на септември мегапроекта за 1,7 милиона лева с предварителен договор, подписан с класирания изпълнител „А-Строй“,  за да не изпусне Общината срока за усвояването на необходимите най-вече за инфраструктурата и местните жители средства, осигурени от Министерски съвет.

Незаконосъобразна или не е заповедта на Капитанова за обявяване на класиране и определяне на изпълнител в откритата процедура, ще стане ясно след решението на Върховния административен съд.

 

КОМЕНТАРИ

bbbb07:46 - 29.09.2014
Такава комисия в такъв състав никога не е работила при предишния кмет. Инфомрежа проверявайте си информацията поне малко!
do jaboka16:10 - 28.09.2014
abe jabok tip stiga hlqab samo na a stroi bashev i depesarskata bilding kimpani
жабата15:54 - 28.09.2014
МИНКА ДО 1 ГОДИНА ЩЕ ИДЕ В ЗАТВОРА, БАШЕВ СЪЩО, НЕКА СЕ ИЗЯДАТ ЕДИН ДРУГ И НИЕ НОВИТЕ И МЛАДИ ХОРА ДА СИ ВЗЕМЕМ ОБЩИНАТА ОТ ТЯХ.
Браво14:42 - 28.09.2014
Щом обжалват съда ще ще се произнесе в полза на община Гърмен и А-Строй ,манол подкупи комисията за да излезе с такова решение .

FACEBOOK