Община Гърмен губи 1,7 млн. лв. заради обжалване на обществена поръчка?

Община Гърмен, снимки: infomreja.bg

Мегапроектът за ремонт на пътища в община Гърмен е пред провал, ако изпълнението му не стартира в началото на септември. Вероятността кметската администрация да изгуби крупната сума от 1,7 млн. лв. е голяма поради забавяне на процедурите по обжалване на обществената поръчка.

Финансирането на проекта е от Министерски съвет по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

Апетитната поръчка бе спечелена от „А-Строй“ ЕООД, собственост на строителния бос Венцислав Амзов от хаджидимовското село Абланица.

Загубилият участник – Обединение „Инфраструктура 2014“, в което влизат фирмите „БКС“ ЕООД на Руен Кирев, „Престиж бизнес 93”ООД на Георги Шапков и „Билдинг-компани“ ЕООД на Бисер Узунов, пък оспори резултата с подадена жалба до Комисията за защита на конкуренцията, входирана на 21 юли.

Поради забавено плащане от Обединение „Инфраструктура“ на дължимите такси в КЗК на обща стойност 15 000 лева, комисията е образувала производство едва на 1 август, въпреки че срокът е три дни от получаване на жалбата или от отстраняване на нередовните документи по нея.

От КЗК отправили покана към обединението за внасяне на законовата такса с предупреждение, че в противен случай ще оставят жалбата им без разглеждане и едва тогава сумата била платена.

В Гърменско за никого не е тайна, че трите фирми, които участват в Обединение „Инфраструктура 2014“, са приближени до екскмета, а вече и бивш депутат Ахмед Башев, изпълнявали всички поръчки по времето на 15-годишното му кметуване.

Запознати твърдят, че забавянето на процедурите не било случайно, а дирижирано именно от него, като целта била да се изпуснат сроковете за реализиране на мегапроекта в общината и съответно да се загубят парите от правителствената програма.  

Ако до края на август и началото на септември КЗК не излезе с решение по внесената от фирмите на Башев жалба и договорът за изпълнение на проекта не бъде подписан, има реална опасност общината да изгуби финансирането, тъй като обектите трябва да са готови до 15 декемвли, признаха притеснени общинари от администрацията в Гърмен.

Така в стремежа си да провали кметицата Минка Капитанова, с която от месеци не е в добри отношения, Ахмед Башев е готов да лиши от тези пари за крещящата нужда от рехабилитация на общински пътища, улици и водопроводна мрежа хиляди жители на селата Рибново, Горно Дряново, Дебрен и Дъбница, гласували през годините за него.

Именно тази обществена поръчка се оказа ябълката на раздора между Ахмед Башев и наследничката му на кметския стол в Гърмен Минка Капитанова. Разнобоят между двамата тръгнал, след като ексдепутатът разпоредил на Капитанова да направи необходимото и неговото обединение от фирмите на Руен Кирев, Георги Шапков и Бисер Узунов да спечели въпросната поръчка на всяка цена и така той да вземе солиден комисион.

След конкурса обаче се случи точно обратното и комисията класира на първо място офертата на „А-Строй“ с мотив, че цената на била много по-ниска от тази в офертата на Обединение „Инфраструктура 2014“ и с по-добри параметри и гаранции за изпълнението на проекта.

Така войната била обявена и за да бъдат изпуснати сроковете и община Гърмен да загуби финансирането, Кирев, Шапков и Узунов в последния момент депозирали жалба в КЗК, с която оспорват както провеждането на конкурса, така и легитимността и компетентността на членовете на комисията, оценявала документите и офертите на кандидатите.

Дългогодишни общински служители от гърменската администрация припомниха, че в състава на въпросната комисия били същите експерти, с които Башев работил дълги години по време на кметските си мандати, както и това, че жалващите сега пред КЗК фирми са печелили изпълнението на почти всички проекти благодарение на работата на същата комисия.

Каква ще бъде този път съдбата на разбитите улици и пътища в населените места в община Гърмен, може само да се гадае. Местните жители се надяват експертите от КЗК да се съобразят със сроковете и да не допуснат общината да изгуби крупната сума, предвидена за подобряване на инфраструктурата в Гърменско.

До дни в КЗК ще бъде изпратена по случая и протестна подписка, в която масово се подписват жителите на четирите села Рибново, Горно Дряново, Дебрен и Дъбница.

 

Ахмед Башев и Минка Капитанова в Рибново по време на предизборната кампания за кметските избори в Гърмен

КОМЕНТАРИ

edin milion leva e do teb02:28 - 16.08.2014
Marscia ako ne besce bratovched ti da go izmamisc sctesce da si marscia. Zel si nekoia cherna stotinka i sa mislisc za niakoi,ima po mosctni ot teb i po xitri,vnimavai kakvi gi drankasc che moje da falira firmatati ot daleche ne ot blizko...Mnogo pozdravi na jenati I na Lazarova...
do 021202:18 - 16.08.2014
Abe Marlio/a ako ne besce Minka Bascev Italia znaescli ot kade sctesce da ia gleda ot gooogle maps,i pomni Minka ima zapazeno mesto v Italia kato milionerka bez da krade i mami xorata kade sa trepat kato jivotni .BILDING BASCEV .Elate da govorite s men a ne s Minka sca vi razkaja maichinoto vi mleko
do breii02:09 - 16.08.2014
A be marscio takava BILDINGA sca go kupia zaedno s BASCEV. Minka ne e sama ima semeistvo zad garba si...Tikva dlebela za koi sa mislisc...MARSCIO
бреййй17:52 - 07.08.2014
ОООО МИНКЕЕЕЕ, ИСКАШ ДА КАЖЕШ, ЧЕ ТИ СИ ГОТОВА ДА РАБОТИШ С БИЛДИНГА, АМА ТОЙ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ БАШЕВ.НЕ СИ ПОЗНАЛА МЪРШО!ТОВА ДА НЕ ТИ СА СЛУЖИТЕЛКИТЕ ДЕТО ИМ РАЗПИСА КНИЖКИТЕ С ЛЕКОТА!МЪРША!!!ЗАТОВА СИ НА ТОЯ ХАЛ ДА ЗНАЕШ,ЩОТО СИ МЪРША!

FACEBOOK