Община Гоце Делчев с приет бюджет от 17 692 393 лв.

снимка: infomreja.bg, архив

Бюджетът на община Гоце Делчев за 2014 година вече е факт. На заседание на Общинския съвет местните парламентаристи приеха годишната финансова рамка, която е в размер на 17 692 393 лв.

Мнозинството от присъстващите общински съветници – 22-ма, гласуваха със „за“, а трима се въздържаха – Костадинка Богданова от ГЕРБ, д-р Елена Аврамова от ДСБ и Димитър Хардалиев от НИЕ.

Интересен бе докладваният от председателите на различните комисии факт, че при гледането на бюджета в четири от комисиите по двама са се въздържали, а в другите две, председателствани от ГЕРБ, гласуването е минало с пълно мнозинство.

В сравнение с предходната година бюджет 2014 бележи ръст с около 500 000 лв. Гарантирани са средства за издръжката на всички социални дейности на територията на общината, както и за дейностите в направления образование, спорт и култура.

Предвидени са и пари за подмяна на част от ВиК мрежата в града и населените места, а също и за асфалтиране на улици. Очакванията са, че размерът на местните данъци и такси в община Гоце Делчев и през настоящата година няма да се променят и налозите ще запазят миналогодишните си стойности. До момента са събрани над 80 % от местни данъци и такси.

Във връзка с реализиране на икономия на бюджетни средства общинският съветник Димитър Хардалиев предложи Община Гоце Делчев да помисли за създаване на свое общинско предприятие „Чистота“, което да отговаря за сметопочистването и сметоизвозването.

Според предварителните разчети на Хардалиев, ако бъде учредено подобно общинско дружество, разходите за тези дейности ще бъдат свити с около 30 %.

Кметът Владимир Москов коментира в отговор на предложението на Хардалиев, че преди да се вземе такова решение, трябва да се направи задълбочен анализ на досегашната работа и финансирането в този сектор и едва тогава да се прецени дали да бъде учредено общинско предприятие, или ангажиментът да бъде предоставен на фирми чрез обществени поръчки, каквато е досегашната практика.

На сесията стана ясно, че през следващата година изтичат договорите на трите фирми, сключени с Община Гоце Делчев за въпросните дейности и едва тогава ще се обсъжда предложението на Хардалиев за обособяване на общинска фирма „Чистота“.

Секретарите на кметствата по селата да получават допълнително заплащане за това, че активно работят по събирането на местните данъци и такси по населените места, без да се налага хората да пътуват до Гоце Делчев за плащане на налозите, бе предложението на общинския съветник Джалил Бошнак.

Шефът на дирекция „Финанси“ Йорданка Ендрева заяви, че предложението на Бошнак вече е било обсъждано и е въпрос на време то да се реализира.

Градоначалникът Москов обяви, че Община Гоце Делчев е кандидатствала пред фонда за развитие на регионалните проекти за 9 милиона лева, като ще бъдат финансирани проекти за 5 550 000 лева. От тях 3 500 000 лева ще бъдат вложени в общинския център Гоце Делчев за доизграждането на спортната зала и за асфалтиране на улици в нови и крайни квартали на града.

Очаква се скоро да бъдат обявени обществените поръчки за изпълнение на въпросните проекти, като за спортната зала процедурата ще е отделна. Модерното спортно съоръжение ще бъде с 1200 седящи места, а крайният срок за изпълнението на проекта е 2015 година. По същото направление с одобрени проекти са и почти всички села в община Гоце Делчев, изтъкна още кметът Владимир Москов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK