1/3 от българите са задлъжнели

Снимка: Infomreja.bg

1/3 от населението на България е задлъжняло заради ипотеки, наем, сметки за комунални услуги или разсрочени плащания. Всеки десети гражданин на ЕС е задлъжнял заради същите причини, според статистическа служба към Европейската комисия, Евростат.

Тази статистика се прави на всеки 8 години. Около 10,4% от населението на ЕС има неизплатени задължения към комунални услуги и разсрочени плащания за закупени стоки. Що се отнася до неизплатени ипотеки или задължения по месечен наем, процентът е 3,5. Сред тях поддържащите домакинства и отглеждащите деца са 4,8% - два пъти повече от тези, които нямат деца и семейство.

Само в Гърция почти половината от населението, по-специално 47,9% има просрочвания по ипотеки, наем, сметки за комунални услуги или разсрочени плащания през 2016 г. Според тези данни от Евростат, тя е най-задлъжнялата страна в ЕС. Други балкански страни не са много по-назад от нея. Повече от една четвърт в Кипър също са част от тази статистика.

Най-младата държава-членка на ЕС, Хърватия, е на четвърто място с 26,4% задлъжнялост. На противоположния край на скалата са половината (14 от 28) от държавите-членки в ЕС. По-малко от 10% от населението на тези 14 държави са в просрочени дългове заради ипотека или наем, сметки за комунални услуги или разсрочени плащания.

Страната с най-малко задлъжнелите граждани, точно 4,2% от цялото население, е Германия, следвана от Франция с 4,4%, а трета е Холандия с 5% от населението. В частта с ипотечни плащания или наем, изключваща сметки за комунални услуги или покупки на разсрочено плащане, най-висок процент в ЕС е регистриран отново в Гърция, където 15,3% от цялото население има неизплатени дългове от този вид. Това е значително повече, отколкото в която и да е друга държава-членка на ЕС.

Следващият най-голям процент е регистриран в Кипър - 8,2%, следван от Испания и Франция с 3% по-нисък процент и най-накрая - Унгария, Финландия и Италия. В сравнение с 2008 г. делът на хората, които са задлъжнели заради плащането на наем или ипотека през 2016 г. почти се е утроил в Гърция, от 5,5% до споменатия процент от 15,3, докато в Кипър е повече от два пъти - от 3,4% през 2008 г. до 8,6% през 2016 г.

В Люксембург се е увеличил от 1,1% до 2,7%, а в Полша - от 0,6% до 1,3%. Люксембург и Полша се причисляват към по-голямата част от страните, в които тези проценти са ниски в сравнение с останалите държави-членки на ЕС. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK