Община Дупница в подкрепа на пострадалите при пожарите в Кресна

Снимка: Община Дупница

Във връзка с един от най-големите пожари на територията на Република България, който бушува шест дни на територията на община Кресна, и който нанесе огромни щети и остави без подслон и надежди десетки жители, Община Дупница призовава всички, които могат и имат възможност, да се включат в кампанията по подпомагане на местното население.

Апел за това отправи кметът на Община Кресна Никола Георгиев до кмета на община Дупница инж. Методи Чимев. "Размерите на екологичната катастрофа са невиждани и поставят под заплаха съществуването и устойчивото развитие на община Кресна. Загубихме безвъзвратно близо 20 000 декара горски площи. В пепелищата на пожара изгоряха пасища и останаха без храна и надежда за прехрана през зимата хиляди глави добитък.

Овъглени бяха земеделски земи и селски стопанства. Само за възстановяване на изгорелите иглолистни и широколистни гори по експертни оценки ще са нужни 15 000 000 лева и поне 50 години! Община Кресна се обръща с гореща молба за човешка съпричастност и съдействие към всички български и чуждестранни физически и юридически лица, като ги моли да даряват парични средства, строителни материали и вътрешно обзавеждане за изгорелите къщи и селскостопанските постройки в засегнатите села. Създадена е организация и могат да бъдат приемани и помощи в хранителни продукти и консерви за изхранване на пострадалите от пожара.

С благодарност ще бъдат приемани и вещи от първа необходимост (одеяла, чаршафи, завивки, топли дрехи и обувки).  Пожарът нанесе огромни щети на природата и остави без паша и възможности за събиране на сено за изхранване на животните в засегнатите села през зимата. В тази връзка, в общината е създадена организация за складиране на дарения - концентрирани и груби фуражи, сено и слама за изхранване на селскостопанските животни в засегнатите от пожара села", се казва в писмото до инж. Чимев.

"В такива моменти, трябва да се помага на нашите съграждани. Дупничани показахме не еднократно в кампанните, че сме милосърдни и добри хора и вярвам, че много хора ще подадем ръка на хората от Ощава, Стара Кресна и Влахи", призова инж.Чимев.
Всеки, който желае да се включи може да донесе приготвените дарения на партерния етаж на Община Дупница.

Открита е и банкова сметка за набиране на помощи:
ОБЩИНА КРЕСНА 
Интернешънъл Асет Банк АД - клон Благоевград 
IBAN BG08IABG74588401242700 
BIC IABGBGSF 
КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ: 445100 
ОСНОВАНИЕ: ПОЖАР В СЕЛАТА ОЩАВА, СТАРА КРЕСНА И ВЛАХИ 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK