Във варненския квартал "Аспарухово" откриха спортна площадка за 300 000 лева

Снимка: личен архив

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Варна Иван Портних откриха нова спортна площадка в двора на Основно училище „Христо Ботев“ в квартал "Аспарухово".

Съоръжението е на обща стойност 300 000 лв., оборудвано е с осветление и разполага с фитнес на открито и игрища за баскетбол и футбол.

„Това е един много добър проект. Поздравявам господин Портних за това, което прави Общината, защото Варна се очертава като водещ град в сферата на масовия спорт. Когато има такива съоръжения, когато накараме децата да спортуват, по естествен път ще дойдат и успехите в професионалния спорт. Въпросът с изграждането и реновирането на училищната спортна база е приоритетен за Министерството на младежта и спорта, защото дори в градове като Варна, Пловдив и София, има училища, в които няма физкултурни салони. Базата е занемарена и децата, дори да искат да провеждат нормално часовете по физическо образование, няма къде.“, каза министър Красен Кралев.

Училищната спортна база може да се използва и от жителите на дадения район в извънучебно време.

Именно такава е идеята и на Община Варна, гражданите да имат свободен достъп до новите съоръжения, когато децата не провеждат занимания на тях. Подобни проекти помагат много за развитието на масовия спорт.

Министър Кралев призова останалите общини да се поучат от примера на Варна.

Това е втората нова спортна площадка, която се открива във Варна през последните дни.

До началото на новата учебна година ще бъдат открити още 8, обяви кметът Иван Портних.

Този проект е аналогичен с проекта за детските площадки, който Общината реализира през миналата година и по който в целия град бяха изградени 230 площадки. 

"Това даде възможност да имаме съвременни съоръжения – сертифицирани и отговарящи на всички критерии за безопасност. Вече имаме една наистина приятна среда за най-малките варненци и родителите им. Аналогично сега се опитваме да решим въпроса със спортните съоръжения“, обясни Портних.

Очаква се използваемостта на новите площадки да е изключително висока и Общината планира проектът да продължи и догодина с останалите варненски училища.

 

Снимка: личен архив
Снимка: личен архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK