Започна изграждането на посетителски информационен център на НП "Рила" в Благоевград

Снимки: НП "Рила"

С церемонията "първа копка" директорът на ДНП „Рила“ Красимир Андонов постави началото на изграждането на посетителски информационен център в Благоевград, достъпен за хора със специфични нужди и в неравностойно положение. Центърът ще е обособен на място, предвидено да обхване голяма част от основния туристопоток на Благоевград – в старинния квартал „Вароша“. Местоположението му е стратегическо и е изходна точка към защитената територия.

Основната функция на посетителския информационен център е да информира за природните ценности на Националния парк (флора, фауна, гори, природни забележителности) и да дава информация за туристическите маршрути, местата за отдих и правилата за поведение в защитената територия. Дейностите ще се извършват от експерти по интерпретация и екологично образование, по биоразнообразие, туризъм и географски информационни системи.

На първо ниво ще се обособи зала с капацитет около 40 места за провеждане на интерпретативни и образователни програми за презентации, филмови прожекции и мултимедийни продукти. Залата ще се използва от посетители с намалена подвижност, със специфични потребности, както и от представители на заинтересованите страни – туристи, деца, ученици, студенти, партньори. За хората с намалено зрение ще има брайлови книги, специални беседи и обучения и експозиции, представящи по иновативен начин защитената територия „Национален парк Рила“ и защитената зона „Рила“.

На второ ниво се предвиждат 4 работни места за служители на парковата дирекция, изпълняващи предвидените приоритетни дейности, заложени в проекта и в последващото им устойчиво управление.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK