Община Дупница с награда за проект с най-много обновени сгради с мерки за енергийна ефективност

Снимки: Община Дупница

Община Дупница бе удостоена с наградата за проект с най-много обновени сгради с мерки за енергийна ефективност на заключителната конференция организирана от Министерството на енергетиката.

Събитието се състоя във Военния клуб в София и на място бяха представени резултатите от изпълнението на програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", финансирана по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, въз основа на подписан меморандум за разбирателство между Република България и Кралство Норвегия, Исландия и Княжество Лихтенщайн.

Зам. - кметът на Дупница Олга Китанова получи наградата от зам.министъра на енергетиката и ръководител на програмния оператор Жечо Станков. Освен Дупница, само още 2 общини бяха отличени по т.нар. "Норвежка програма" - Враца и Бургас. "Няма как да не съм доволна, не толкова от наградата и признанието в случая, колкото за възможността да реализираме тези толкова важни дейности по програмата. Благодарение на нея успяхме да газифицираме училищата, детските градини в Дупница, както и общинската болница. Резултатите са видими, но по-важното е, че ефектът е изключителен, а условията за ученици, деца и лекуващи се в сградата на бившата "Транспортна болница" са съвсем различни", коментира Китанова. 

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев имаше тази сутрин среща с Управителя на норвежката компания "Грийнзоун" AС - Франк Де Вит. Именно скандинавската компания организира партньорствата и това темата на разговорът им.

На срещата присъства и зам.кметът на Дупница по европейските проекти Красимир Георгиев. "Обсъдихме някои от идеите, за които вече имаме намерения. Идеята на срещата бе да получим повече информация в този ранен стадий, за да не губим време по подготовката на документите и проектните предложения.

Най-актуална е темата за цялостна подмяна на уличното осветление в селата на територията на общината. Другата идея, която се роди в разговорите е свързана с въвеждане на мерки за енергийна ефективност и в Професионалната гимназия по хранително вкусова и химични технологии, или както го знаем всички "Тютюневия техникум".

Очакваме да излязат насоките, за да разберем дали е допустима реализацията на това ни намерение. Другите теми бяха свързани с възможността за саниране на някои сгради, както и проекти свързани с биоразнообразието", коментира инж. Чимев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK