Опасни детски играчки и ел. уреди заливат пазара

Снимка: Infomreja.bg

За миналата година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е проверила 17 911 продукта, намиращи се в търговската мрежа на територията на цялата страна за несъответствия.

Повечето от инспектираните артикули са били в категориите играчки, електрически уреди и оборудване, строителни продукти, ръчни инструменти, пиротехнически изделия и др. 

За целия период на 2017 г. инспекторите на ДАМТН са установили общо 1930 броя продукти, при които са открити несъответствия.

За установените нарушения ДАМТН е издала общо 331 заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване и унищожаване в съответствие с предвидените законови изисквания.

Връчени са били и 672 акта за установяване на административни нарушения на неизрядните търговците.

Сред най-честите нарушения, които агенцията е констатирала, са били липса на: СЕ маркировка; инструкции на български език; задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им на български език; информация за наименование и адрес на отговорния икономическия оператор и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK