Деца изработваха шлемове по време на музейна работилница в Кюстендил

Снимки: Личен архив

Децата от група „Синчец“ към ДГ „Слънце“ – Кюстендил, посетиха юлската музейна работилница към Регионален исторически музей. 

Любознателните участници имаха възможността да научат повече за облеклото и видовете въоръжение в древността чрез специално подготвени образователни помагала, включващи любопитни факти, снимков материал и забавни задачи.

Темата на музейната работилница насочва вниманието и към една от паметните битки на Българското царство през средновековието – битката край Велбъжд от 28 юли 1330 г. между българи и сърби. В нея цар Михаил ІІІ Шишман намира смъртта си след нарушеното примирие от страна на сръбския крал Стефан ІІ Дечански.

Територията на Велбъжд и околността остават под сръбска власт, а четиридесет години по-късно градът става център на Деспотството на двамата братя Йоан и Константин Драгаш.

„Надграждането на тематичната музейна работилница става възможно благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата за реализиране на образователната програма „Култура и изкуство в древността“,“ обявиха от културното звено в Кюстендил.

От своя страна всички деца имаха възможността сами да изработят шлемове в двора на музея, както и да се запознаят с античното и средновековно въоръжение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK