Община Дупница намери пари за болницата, слага точка на темата "скорошно закриване"

Олга Китанова, снимка: Община Дупница

Община Дупница осигури необходимите средства за болницата и се надявам, че темата "скорошно закриване" вече ще бъде прекратена. Това заяви зам.-кметът по икономическите дейности Олга Китанова.

"В петък имах среща с доц. Недин, на която обсъдихме състоянието на болничното заведение, както и проблемите, които са най-належащи за решаване. Той пое ангажимент да не трупа нови задължения и да оптимизира някои договори. Аз, от своя страна, поех ангажимент да направя всичко по-силите и възможностите си, за да осигурим финансирането максимално бързо. В рамките на само 3 дни след разговори с банка, получихме съгласие и ще бъде отпусната сумата от 1 млн. лева на два транша, а гарант ще бъде Община Дупница", допълни Китанова.

В момента от общината подготвят за входиране на сесията в петък докладна, която да бъде обсъдена със съветниците. Първите 500 хиляди лева ще бъдат преведени през месец май, а следващият половин милион - през месец февруари 2018 година при същите условия от 12 месеца гратисен период за срок от 10 години.

С първия транш, ще се покрият разсрочените плащания, най-вече към по-големите кредитори именно до месец февруари, когато ще бъде осигурена и  останалата сума.

"Така че, болницата ще е стабилизирана и в следващите месеци трябва да започне да реализира мерките, които сме коментирали, за да не изпадаме отново в състояние на нокдаун. Има още един много важен момент от докладната, която кметът на Общината Методи Чимев ще внесе за дебат в Общински съвет. Той е свързан с временен заем от 100 000 лева, който да осигури Общината от бюджета си, за да бъдат платени първите вноски по задълженията", поясни Олга Китанова.

По този начин няма да се спира нормалното функциониране на болницата, като заплатите ще се изплащат навреве и няма да се навреди на обслужването на хората. Впоследствие сумата ще бъде възстановена по сметката на общината след първия транш от половин милион.

"На следващата сесия на Общински съвет най-вероятно ще се разглежда назначаване на контрольор, тъй като има някои детайли, които трябва да бъдат изчистени. Държа да отбележа, че Община Дупница също стриктно ще следи за разходите в болницата", категорична бе Китанова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK