Галерията в Дупница – непресъхващият извор на изкуство

Снимки: БГНЕС

В нея е уредена изложба на творби от скулптора професор Емил Мирчев

Художествената галерия в Дупница, наричана още „Околийската“ къща, която има осемвековна история, е непресъхващият извор на изкуство, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Тя е културното средище в Дупница. В нея освен изложби, се организират поетични вечери, представят се книги, изнасят се концерти. В момента в галерията гостуват скулптурите на проф. Емил Мирчев, учил и живял в до 14-годишна възраст в града на „барикадите“.

„Сградата на галерията в Дупница е емблематична не само за града, но и за цяла България, градена е от камък в края на XIII век. По време на турското робство била турски конак, след Освобождението я купува дупнишкият възрожденец и просветител Димитър Бисеров-Околията, поради което се нарича „Околийската къща“. След смъртта му тя преминава в ръцете на наследниците му, живели до 60-те години на миналия век, след което става общинска собственост. По инициатива на Дружеството на художниците са ходили до тогавашния кмет с молба да стане галерия и седалище на сдружението. След съгласувания с министерства и реставрация, запазила първоначалния й вид, през 1971 г. Околийската къща е със статут на културен и архитектурен паметник. Следва дълъг ремонт, и през 1984 г. сградата става Общинска художествена галерия“, разказва уредникът Катя Йоцова.

Тя добавя, че след Освобождението през 1912 г., джамията в съседство на галерията става затвор, а негов директор е Яне Сандански.

„Тази година честваме 70-та годишнина на професор Емил Мирчев, свързан с Дупница чрез баща си Стоичко Мирчев, който бил дългогодишен директор на гимназията и закрития вече Учителски институт. Професор Мирчев до 7-и клас живял и учил в Дупница, все още има апартамент в града, но за жалост почива през 2017 г. Със съдействието на сина му и дъщеря му – също преподаватели в художествената академия, решихме да направим тази изложба от негови скулптури“, обяснява Йоцова.

Емил Мирчев е именит скулптор, познат в Европа; скулптурата „Тримата дипломати“ в двора на Американското посолство в София е негово дело. Тя представлява произведение на изкуството, на което са изваяни някои от т. нар. „бащи-основатели“ на САЩ: Томас Джеферсън, Джон Адамс и Бенджамин Франклин.

„Мирчев е известен в Белгия, там има негови паметници, доказващи, че животът е кратък, а изкуството – вечно“, категорична е уредникът в галерията.

Дело на Мирчев са и паметниците пред УНСС на проф. Стефан Божков в София.

Скулпторът е спечелил и първа награда на името на Данте в Рим, която също е изложена в галерията. На показ са и скулптури на Захари Стоянов, на Васил Левски, Икарът, който се връчва всяка година на най-добрия български актьор.

„Въпреки пандемията, галерията се посещава, макар и от по-малко посетители, които влизат по четирима, задължително с маски и при спазване на дистанция. Интересът не е спаднал, когато бяхме затворени за два месеца, хората явно изпитваха глад за култура, поради което след отварянето на галериите и музеите на 14 май, посещенията отново станаха факт“, разказва Йоцова. И добавя, че в галерията освен изложби, се организират поетични вечери, представят се книги, изнасят се концерти, но днес това няма как да се случи, тъй като залата е камерна, и заради противоепидемичните изисквания няма как да се събират много хора. А в Дупница хората нямат много забавления./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK