Илинденската епопея: Силни думи за смели хора прозвучаха в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Отбелязването на днешния ден започна с панихида

Днес благоевградската общественост отбеляза 117-годишнина от Илинденско – Преображенското въстание.

Отбелязването на днешния ден започна с панихида отслужена за героите, загинали за вярата и свободата на България.

Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов и заместник-кметът д-р инж. Василиса Павлова поставиха венци на мемориала „Делчевия род“ в двора на църквата „Въведение Богородично“ в знак на почит и признателност към паметта и делото на храбреците. Паметта на героите почетоха също зам.-областния управител на област Благоевград, Иван Стоянов, председателят на ОбС - Андон Тодоров, народни представители, общински съветници, представители на политически партии, културни институти и институции, граждани и гости на събитието.

Общинското ръководство посети откритата изложба в Регионален исторически музей, под надслов „За нея ний се борим, за нея ние мрем“.

От 18.30 часа се проведе общоградско шествие в памет на героите загинали в Илинденско-Преображенското въстание от паметника на Тодор Александров до площад „Македония“ с участието на Национално дружество „Традиция“.

Ритуалът по полагане на цветя и венци на паметника на Гоце Делчев бе уважено от евродепутата Ангел Джамбазки.

Бригадно командване – Благоевград, с командир полковник Красимир Кръстев, дадоха почетен караул.

Кметът изказа уважението и възхищението си към борилите се и загинали за свободата герои:

„На днешния светъл за всеки българин ден, сме тук с вълнение, за да почетем героичният 2 август 1903 г. Денят, когато робите отново вдигнаха глава и вдъхновени от делото и заветите на Големите български революционери Христо Ботев и Васил Левски, взеха съдбата в собствените си ръце и с вяра, и жертвоготовност поднесоха живота си пред олтара на Родината и Свободата. Те заявиха на целия свят, че предпочитат хиляди пъти смъртта пред позора на робския живот. Илинденско-Преображенската епопея се нареди сред най-високите върхове на движението за национално освобождение и обединение на българите. На днешния ден ние, потомци и сънародници на храбри юнаци, не просто скланяме глави пред подвига и саможертвата им, а даваме ясен знак, че не сме забравили историята и че Илинденско-Преображенското въстание е част от националната ни идентичност. Поклон пред хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата и обединението на нашето Отечество България!“

Програмата продължи с тематичен концерт-спектакъл на ансамбъл „Пирин“ „Зов за свобода“ - с участието на Руска Стоименова и поетични изпълнения от Атанаска Ковачева, главен експерт направление “Култура“ пред зала „22 -ри Септември“.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=INFOMREJA&set=a.3821238037902724

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK