Община Благоевград е спестила 7 млн. за 7 месеца

Снимка: Infomreja.bg

Общата сума, която Общината е дължала за 4-годишния мандат на управление на кмета Камбитов, е 28 822 000 лв.

Разговор за похарченото и спестеното проведе кметът Румен Томов с журналисти от Благоевград.

От бюджета, приет на 30.1.2020 г., до 11.11. – датата на встъпване на кмета Томов на пост, Община Благоевград в лицето на бившия градоначалник Атанас Камбитов е имала задължения към доставчици за над 15 млн. лв., по проекти – 1 млн., заеми към ОББ и Общинска банка – 8 млн., задължение заедно с лихвата към РИОСВ за 8 804 000 лв., което е свързано с извозването на отпадъци.

Общата сума, която Общината е дължала за 4-годишния мандат на управление на кмета Камбитов, е 28 822 000 лв.

В момента има 2 млн. лв. в бансковата сметка на Общината, задълженията към доставчиците са 6 086 000 млн. лв., заемът към ОББ – за финансиране на проекти, е 8 млн.

В момента Общината дължи 21 051 000 лв.

Общината има и по-малко приходи в сравнение с миналата година, 4 300 000 лв. са приходите до края на май.

Дългът на Общината е стопен с около 12 млн. лв.

Предното управление е трупало по 3 млн. годишен дълг на Общината, а настоящето за 7 месеца е спестило около 1 млн. лв. за месец, каза Томов.

Общината не е съкратила служители и не е бавила заплатите им, като всички възнаграждения са изплатени навреме. Единствено служители в пенсионна възраст са освободени в „заслужена почивка“, следвайки политиката на кмета Томов да се назначават млади кадри.

Очаква се 6 позиции за директори на детски градини да бъдат заети след овакантяването им, нови ръководители ще имат и Регионалната библиотека, Регионалният исторически музей и Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Общината през времето на епидемия е похарчила 193 403 лв. за предпазни средства, костюми, дезинфектанти, дезинфекция на улици, кислородна инсталация, термокамери, храна на хора в нужда.

Дарени са 15 000 лв. за борбата със заразата.

Над 1 276 000 лв. ще бъдат дадени за благоустрояването на улица „Листопад“, както и за енергийно осветление в селата и кварталите на Благоевград, а за над милион ще се рекултивира депото, което работи от 1-ви май.

Не е спирало изплащането на проектите, освен на тези, които са заварени завършени, но неразплатени. За 6 902 000 лв. са задълженията към доставчици по проектите, подети в предното управление, от които над 5 млн. са просрочени.

Ако тези санкции и просрочени задължения ги нямаше, нямаше да имаме проблем с изплащането на кредитите, каза зам.-кметът Ясен Попвасилев.

С 4 318 000 лв. са по-малко приходите на Общината до май спрямо същия период на миналата година. Приходите от данъци са с 50% по-малко, таксите – с 45%, концесиите – с 33%.

Разходите за служителите обаче са същите, каквито са били и миналата година.

Кметът Томов заяви, че с 15% са се ускорили процедурите по създаването на преписки, като пример даде, че за 2 месеца е издаден ПУП на инвеститор, което е непостиган рекорд досега. Издават се и около 20 разрешителни за строеж на месец.

До края на мандата си, кметът заяви, че ще бъде изпълнен целият проект по изграждането на зелени пояси в града, както и реконструкция на бул. „Св. св. Кирил и Методий“.

В селата пък ще започне програма за водоснабдяване, а с инвестиционна програма за над 4 млн. лв. ще се реконструират улици. Оценяват се и 17 общински имота в града, които ще се предоставят на строителни фирми за строежи на обезщетение и бизнес център на улиците „Роден край“, „Цар Борис“, „Цанко Церковски“, „Калина“, „Преслав“, „Лотос“, „Свобода“ и „Симеон Радев“.

За още един вид строежи стана дума на пресконференцията, а именно сигнали за незаконно строителство в паркове и градини, включително и парк „Бачиново“, за които слухове кметът бе категоричен, че нямат давност.

А в парк „Македония“ всички клубове, наели в сградите терен, в който да провеждат тренировките си, трябва да го освободят, защото сградите според РДНСК са с „неясен статут“ или по-точно – гаражи и работилници, в който е невъзможно да се помещават и тренират хора.

Проектът за реконструкция на приюта за бездомни животни е рестартиран. Неговото начало е дадено през 2012 г.

Кметът бе категоричен и по още една тема, а именно, че няма да позволи да бъде „изнудван“ да подписва договори с медиите за обслужване, въпреки грозните инсинуации на някои медии. Той каза, че е наясно и с това, че фалшиви профили във фейсбук, с ясни за него лица, се опитват да му подронят имиджа, но борбата за „някои, които гладят панталони и поли за избори“ е за власт, а борбата на Томов не е за поста, а за по-добър град и за доверието на хората, които са гласували за него.

Знам, че морал може да се купи за 200 лв. на месец, знам, че определени субекти могат да изгубят основни ценности за определена сума. Тези субекти, които се упражняват върху мен, са искали да подпишат договори а медийно партньорство и знам, че аз няма да сляза на това ниво. Можете да ме разпъвате на кръст, но с аргументи.

Ще се боря докрай в тази битка, защото тази позиция не е жизнено важна за мен. Тази битка е за града и несъгласието с методите на управление на предишните хора, както и отговорност към хората, които са ми гласували доверие.

Нашето управление е за един достоен живот на жителите на Благоевград.

Това е борба, която трябва да доведе до това, че никоя система в държавата няма право да лишава право да лишава хората от конституционното им право на избор, когато в тази борба няма конфликт на интереси, никоя власт и интереси да не може да подменя вота на хората.

Зам.-кметът по културата Василиса Павлова, каза пък, че са подготвени тържества за 24-и май, а културният календар ще бъде променен спрямо пандемията и мерките, свързани с нея.

 

КОМЕНТАРИ

Томов22:29 - 20.05.2020
А колко изкарахте?!? Няма община без дългове, ВЪПРОСЪТ Е КОЛКО ИЗКАРАХТЕ И КОЛКО ПАРИ ВКАРАХТЕ В ОБЩИНАТА?!!!!!!
Борислав Рашков21:10 - 20.05.2020
Не знаех за това,заслужавате похвала и уважение,трябва да разяснявате на хората,понеже и те не знаят за направените харчове преди и за спестените средства на гражданите на Благоевград сега.!!!
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK