Община Благоевград с 13 млн. назад, дължи пари и на банките, и на държавата

Снимка: Infomreja.bg

"Франкофоли" - фестивалът като безкраен извор на пари

Финансовото състояние на Общината. Окаяно за едни – задоволително за други, може би.

Задълженията на Община Благоевград са 6 360 000, също така Общината има и кредит от 7,5 млн. за погасяване на задължения и съфинансиране на проекти. Това е показала справката за 2019 г., която днес на пресконференция обяви кметът Румен Томов.

Заместникът му Ясен Попвасилев даде повече подробности за скандално известната общинска фирма „Благоевград Фест“.

„Собствените приходи на Общината са 23 млн. Половината от бюджета сме го изяли преди да сме го почнали“, започна кметът.

Тези задължения са заради неразплащания към фирми – охранителни, строителни, включително и към ЧЕЗ, на който дължим 46 000 лв.

Очаква се в общинската хазна да постъпят приходи от разплатени обществени поръчки.

„Ще ви запозная с нещо отпреди 10 дни. Имаме предложение за финансова корекция в размер от 1,3 млн. лв., а ние очакваме 1,7 млн. санкция, с което сме 400 000 лв. на червено. Причината за санкцията е неправилно проведена обществена поръчка за избор на изпълнител за депото“, разясни още кметът и добави коментар:

„Рязахме лентата, а сега нас ни режат.“

Почти във всяко общинско ръководство има санкции.

„Благоевград Фест“ пък е „културната“ фирма, която по представеното прилича на бездънна яма, в която вместо кал, имало пари. Прокуратурата вече е сезирана за случая.

За 9 месеца фирмата е на печалба от 50 000 лв.

Причината, която изтъкна Ясен Попвасилев за закриване на дружеството, е, че в него са работили 4 човека с месечна заплата 1250 лв. (60 000 лв. общо за годината). Тези личности са извършвали дейности, които са заложени на служителите отдел „Култура и хуманитарни дейности“.

Това дружество, което се оказва, че не е единствено, зам.-кметът нарече „пощенски кутии“. Получавали пари от Общината за определени дейности с оглед избягване Закона за обществените поръчки. А дружеството, което е трябвало да извършва обществени поръчки, не е правело такива.

„Смятам, че по този начин е заобикалян законът. Пример за това е фестивалът „Франкофоли“, каза Попвасилев.

Това е нагледен пример как нещо хубаво може да бъде опорочено, допълни той.

Общината е сключила договор с френско дружество, съгласно който за цялата организация – хонорари, техника, е трябвало да се платят 460 000 лв. НО! На двама от изпълнителите от общинския бюджет през отдел „Култура“ са платени 100 000 лв., на същите двама през „Благоевград Фест“ са платени още 70 000 лв. На двамата е трябвало да им бъде платено от френското дружество. Тези изпълнители са Моранди и Дан Балън.

По самата организация Министерството на културата превежда на „Благоевград Фест“ 40 000 лв. за осветление, озвучаване и сцена.

С отдел „Култура“ обаче са сключени допълнителни договори за озвучаване, отделно за сцена и за осветление.

Тези договори възлизат на скромната сума от 410 000 лв., каза Попвасилев.

Допълнително за организация са платени 83 988 лв.

Да ни е честито!, ироничен бе заместникът на Томов.

Общинската фирма „Благоевград Инвест“ пък имала функция да озвучава, осветлява и да прави такава организация, за което е получила 150 000 лв. от тези 450 000 лв.

Това ще бъде проверено още веднъж, защото това са недопустими разходи – не може да имаш основен договор за 460 000 лв. и да сключваш допълнителни договори.

Целият бюджет на „Франкофоли“ е 1 720 000 лв.

Документите са подписвани от г-н Камбитов, уточни Попвасилев.

Това може би няма да е последното дружество, което да бъде развалено, защото са използвани вратички в Закона за обществените поръчки, категоричен бе той. За по-голяма част от разходите няма документи.

През живота ми имам доста опит с финансите, но това, което виждам, ме потресе, завърши Попвасилев.

Винаги съм казвал, че винаги трябва да се работи принципно, открито и честно. Дошли сме да защитаваме обществения интерес, а не да правим такива неща, коментира темата кметът.

Относно провеждането на фестивала „Франкофоли“ кметът обяви, че чака отговор от организатора Жерарт Понт. Трябва да се сключи нов договор с него, защото старият бе между Понт и общинската фирма „Благоевград Фест“, която бе закрита.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Женя23:22 - 11.01.2020
На първо време освободете всички , които са пенсионери и работят и получават пенсия и заплата ! Такива има и в Общината, и в Ансамбъл "Пирин".
ПИТАМ16:32 - 11.01.2020
А КАМБИТОВ,ЗАЩО Е ОЩЕ НА СВОБОДА???
Мария21:01 - 09.01.2020
Потърсете сметка на тези които са допуснали това. Господин Кабитов си отиде, но други все още са там на работа. Да дадат обяснения, да си подадат молбите за напускане, а не да се спотайват като мишки.
Наско зарята19:58 - 09.01.2020
При тва положение качваите пак данъците, но тоя път 150% поне, после качете и разширете синята зона и тва е. Само не си помисляйте за намаляне на чиновници и заплатаджий те са нужни на Благоевград

FACEBOOK