Община Благоевград отличник по финансова дисциплина

Атанас Камбитов, снимка: infomreja.bg, архив

Общините Благоевград, Бургас, Русе, Стара Загора и Димитровград са финансово най-дисциплинирани тази година, а с най-ниска обща оценка в крайното класиране са Кюстендил, Карлово, Кърджали, Видин и Пазарджик, съобщи vesti.bg.

Това сочи справка от сравнителна оценка, изготвена от Министерството на финансите и оповестена от зам.-министъра Владислав Горанов.

Просрочените задължения на общините към 30 юни са 179,2 млн. лв., но намаляват от 205,1 млн. лв., колкото са били към същата дата предходната година.

Тази информация ще се публикува всяко тримесечие и ще се калкулира, когато се насърчават общините, посочи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Проучването изследва по нова методология финансовата стабилност и дисциплината в българските общини.

Методологията, според Горанов, е достатъчно проста и ясна за разбиране и позволява сравнение на годишна база. Показателите са за финансова самостоятелност, за финансова устойчивост, за ефективност, за инвестиционна активност.

За по-голяма сравнимост общините в методологията са разделени и на категории, според броя на населението. В първа група са градовете с население над 50 000 души.

Най-добрата община за 2012 г. - и сред големите и сред малките, е Шабла, съобщи Дянков.

Столична община намалява просрочените си задължения на годишна база с 37 млн. лева към 30 юни, обяви Горанов. По този показател Столична община се представя най-добре.

Към края на юни с най-голям обем просрочени задължения е община Перник с 13,3 млн. лв., следвана от община Кърджали - 9,5 млн. лв., Видин - 7,7 млн. лв., Дупница - 7,5 млн. лв. и Столична община - 7,1 млн. лв.

Общите задължения на държавата или по-скоро на министерствата към общините са погасени почти на 100% до края на 2011 г., подчерта Горанов.

Общите задължения на държавата, не само към общините, но и към гражданите и т.н. до този момент са 146 млн. лева, каза Дянков.

Представянето на общините не може да се раздели на управляващи и опозиция, смята финансовият министър.

Традиционно големите и крайморските общини, както и тези с по-големи концесии или изпълняващи европроекти се справят по-добре с финансите си, каза той. 

Държавата няма да спасява нито една община, която не си върши работата, независимо от коя разцветка е, увери министърът.

Той съобщи също, че сумата на просрочените задължения общо на общините към държавата се равнява между 5% и 8% от общите им разходи. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

платец23:44 - 14.08.2012
с нищо
данъкоплатец15:07 - 14.08.2012
И тази констатация с какво прави животът ни по-добър???
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK