Община Благоевград кандидатства с проекти за 8 млн. лв. по европрограми

снимки: Общински съвет - Благоевград

Общинските съветници в Благоевград дадоха съгласие на днешната си сесия Общината да кандидатства с няколко проекта за финансиране по Програмата за европейско териториално сътрудничество „Гърция - България 2007-2012”  и оперативните програми „Регионално развитие”, „Административен капацитет” и  „Развитие на човешките ресурси”.

Екипът на кмета Атанас Камбитов е готов да кандидатства с 6 проекта по различните програми на обща стойност около 8 млн. лв.

Единият от проектите е свързан със защитата, управлението и насърчаването на екологичните ресурси чрез система за пожароизвестяване. Прогнозната му стойност е около 2,5 млн. евро. Партньори по проекта, заедно с Община Благоевград, са четири общини от Гърция и Институтът за космически изследвания и технологии.

Той ще даде възможност за разработването на електронна информационна система за специализирани данни и въвеждането на система за ранно пожароизвестяване. Друг проект по тази програма е свързан с използването на „зелена” енергия.

По ОП „Регионално развитие” кметската администрация ще реализира важен за развитието на инфраструктурата на града проект. С безвъзмездна финансова помощ по европрограмата ще проектират паркинг над река Бистрица в района на улиците „Даме Груев”, „Цар Иван Шишман” до „Трайчо Китанов”, както и на многоетажен и подземен паркинг при закрития пазар, велоалеи, реконструкция на площадното и подплощадното пространство и на фонтаните на централния площад „Георги Измирлиев”.  

„Днес общинските съветници работиха конструктивно и в диалог, което е важно за реализирането на значими за Благоевград и благоевградчани проекти”, коментира след сесията парламентарният шеф Даниела Савеклиева.

 

снимки: Общински съвет - Благоевград
снимки: Общински съвет - Благоевград
снимки: Общински съвет - Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK