Кметът Камбитов положи цветя на бюст-паметника на Георги Измирлиев за 166-годишнината от рождението му

Снимки: Община Благоевград

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов положи цветя пред паметника на Георги Измирлиев – Македончето по повод 166 години от рождението на революционера.

„Георги Измирлиев живее в нашата памет. Това е един велик българин. Наше задължение да помним историята, да я предаваме на бъдещото поколение!“, каза по време на честванията кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

В церемонията се включиха председателят на ОбС Радослав Тасков, представители на Областна администрация, на учебни заведения, културни институции, общественици и граждани. Специално за годишнината в Благоевград пристигнаха и ученици от 121 СУ „Георги Измирлиев” София - район Триадица.

По време на ритуала пред бюст-паметника на Македончето възпитаници на V СУ – Благоевград, чийто патрон е революционерът, припомниха част от живота и делото му.

Непосредствено преди церемонията на площад „Георги Измирлиев“, паметта на националния герой бе почетена и в двора на V СУ, където бяха положени цветя, а ученици засадиха дървета.

Програмата продължи с  посещение на къщата-музей на революционера в кв. „Вароша“, където специалисти от Регионалния исторически музей в Благоевград представиха биографията на героя, а представители на клуб "Традиция" демонстрираха оригинални четнически униформи и оръжия.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици. Началното си образование получава в родния си град, а прогимназиалното - в град Сяр.

Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовката е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK