Община Благоевград е готова да възстанови сумите от "двойния данък"

Снимка: Infomreja.bg

Община Благоевград е готова да възстанови остатъка от така наречения „двоен данък“, ако бъде взето такова решение Конституционния съд.

Както по-рано стана ясно, Съдът отмени текста на чл. 22 от Закона за местните данъци и такси, касаещ облагането с по-високи данъци на жилищни имоти, които не са основно жилище, не са отдадени под наем и не са категоризирани като места за настаняване по Закона за туризма, намиращи се в курортни населени места.

Благоевград се определен като „град с местно значение“ и попада в тази графа. По думите на д-р Атанас Камбитов решението града да има такъв статут е от 1963 година № 26/20 на Министерство на народното здраве.

Хората, които до момента са платили, няма как да получат парите си обратно. Ако законодателят вземе такова решение – за възобновяване на сумата, ние имаме готовност да възвърнем парите на хората, каза на пресконференция днес кметът Камбитов.

"До месец април ние спазвахме закона такъв, какъвто е. Между другото той даваше диапазон от 4.5 до 6.2 за данъчните ставки. Общинският съвет и общинските съветници взеха решение да бъде определена минималната законова ставка. Тъй като решението на Конституционния съд няма обратна сила, то това означава, че на хората, които са си платили по-високия данък не може той да им бъде възстановен. Ако обаче законодателя реши и върне с обратна дата решението и то влезе в сила, то тогава ние имаме готовността да възстановим надвзетите пари."

Сумата, която евентуално би трябвало да се възстанови на данъкоплатците, е около 80-90 хил. лв.

Камбитов заяви още, че ще внесе искане до Народното събрание да бъде гласувано подобно възстановяване.

"Ще направя искане до Народното събрание, дори вече проведох разговор с народният представител Даниела Савеклиева да работим в тази посока. Вярвам, че много от колегите ще ме подкрепят. Колкото до това, което се говори, че преизчисляваме данъците, то това наистина е така, но самото преизчисление  отнема чисто технически време. В момента администрацията извършва тази дейност, за да можем когато решението влезе в сила и бъде обнародвано да събираме данъка по старите ставки и суми, за да улесняваме хората."

Към момента съществуват и различни становища по отношение на това как ще се прилага решението на съда и дали платените към момента данъци за 2019 г. се третират като надвнесени и съответно да се възстановяват или прихващат.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK