Кюстендилският клуб „Вяра, Надежда, Любов“ почете в Цариброд 180-годишнината на Левски

Снимки: Читалище "Асклепион"

Насочил изцяло дейността си към родолюбиви инициативи за популяризиране на българското културно-историческо наследство в пределите на днешна България и извън тях, кюстендилският клуб „Вяра, надежда и Любов“ към Народно читалище „Асклепион 1998“ избра да почете юбилейната годишнина от рождението на Апостола на свободата с посещение на димитровград /Цариброд/ в Западните покрайнини.

Там преди три години бе открит паметник на Левски /вторият в Западните покрайнини след този в Босилеград/ на тържествена церемония, в която взеха участие тогавашните премиери на двете съседни държави – Пламен Орешарски и Ивица Дачич, българският министър на културата и видни интелектуалци, сред които бяха акад. Антон Дончев и историкът Божидар Димитров.

И докато тогава в тържествата церемониално се вписаха и българските тамплиери начело със своя Велик приор Румен Ралчев, сега, в деня на 180-тата годишнина от рождението на  великия българин, пред паметника му в Цариброд  се събра  само скромна общност от читалищни дейци от Кюстендил и Годеч.Единственият официален представител на българската държава беше Николай Колев -  пълномощен министър  на Генералното консулство на Р. България в Ниш.

И в двете български групи, които положиха цветя и венци на паметника, имаше хора от различни поколения, а някои от възрастите дойдоха с бастуни и патерици, за да сведат глави пред святото дело на Левски, когото българският народ почита като светец. За юбилейната годишнина кюстендилският клуб подготви фотоизложба за инициативите си, посветени на Апостола и проведени в Кюстендил и в Западните покрайнини, както и за дейността на клубовете „Млади възрожденци“ към Общобългарския комитет „Васил Левски“.

Част от фотосите бяха подарени на Българския КИЦ в Босилеград и на младите възрожденци, като беше предвидено самата изложба да бъде представена по време на общоградското юбилейно тържество в Кюстендил.  Сега, след вълнуващото посещение в Цариброд, клуб „Вяра, Надежда и Любов“ ще подготви  фотоизложба за отбелязването на юбилейната годишнина , която ще подари на нашите сънародници там, все още отстояващи своята българска етническа  и духовна принадлежност, съобщи Виолета Атанасова, председател на читалище „Асклепион 1998“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK