Община Белица – "Посланик на малките планински общини в ЕС" с проекта си Зимен празник "Белица-Семково"

Снимка: Infomreja.bg

Община Белица поема ролята на “Посланик на малките планински общини в ЕС” с проекта си в „Зимен празник-Белица-Семково“ 2018, одобрен по грантова схема на Националното сдружение на общините - „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”.

С организираната дискусия на 18 февруари в лекционната зала на хотел „Бор“ , разположен в планинския курорт „Семково“, общината насочва вниманието към създаване на модел за бъдещо общо третиране на планинските региони и възможностите за социално-икономическото им развитие с обща законодателна рамка и специфично финансиране.

По покана на кмета на община Белица, Радослав Ревански, на 18 февруари 2018 г. от 10.00 ч. - един час преди официалното откриване на «Зимен празник- Белица – Семково» 2018, вицепрезидентът на Република България - Илияна Йотова, официално ще открие публичната дискусия с темата „Планините – неоцененото богатство на Европа”.

В качеството й на български европейски депутат, Илияна Йотова е основен докладчик по планинските региони в Комисията по регионално развитие в ЕП за развитието на малките планински региони и осигуряване на допълнителни целеви инвестиции в планините на ЕС. В публичната дискусия проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на Технически университет – София, ще говори за „Приносът на академичната общност за развитието на планинския курорт „Семково”.

 За участие в дискусията с тема „Планините-неоцененото богатство на Европа“ кметът на общината е изпратил писма до всички европейски депутати - национално представени в Европейския парламент, за участие в дискусията. Между тях са и еврокомисар Мария Габриел, Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Лиляна Павлова - министър на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, Сдружение „Пирински туристически форум“ -  Симана Марковска, и др.

Част от посланията на община Белица са да се ограничи обезлюдяването на планинските райони с развитие на икономиката и осигуряване на работни места, да се работи за съхраняване на околната среда. Община Белица ще настоява собствеността на земята в границите на курорта „Семково“ да премине  в ръцете на общината за осъществяване на целите на плана за управление на планинския курорт, свързан с неговото развитие.

Ще търси възможност за отпускане на пари от ЕС в други фондове и програми, да има целево финансиране за планинските  региони и парите за тях да не могат да се трансформират за други направления. В курорта „Семково“ Община Белица ще представи културно-историческото и природно богатство на Белица. Ще представи спортния дух, талант и творчески потенциал на академичната общност и младите хора на община Белица. Ще представи фолклорното богатство на пиринския край и гост изпълнителите от община Македонска Каменица.

С дейностите в изпълнение на проекта община Белица цели  да доближи до гражданите основните теми, свързани с развитието на туризма, който е важен сектор и за малките планински общини. Да създаде възможности за активизиране на туризма, културното сътрудничество и диалог с настоящи и бъдещи организации на национално и европейско равнище чрез бъдещи инициативи и участието им всяка година в „Зимен празник Белица – Семково”.

Предвидени са информационни кампании и публични дискусии с тема „Бялата книга за бъдещето на Европа” с лектор Красимира Хаджикосева от „Европейски информационен център Europe Direct” – Благоевград, изложба от детски рисунки, посветена на българското председателство на Съвета на ЕС, презентации „10 години България в Европейския съюз – ползите за хората от община Белица”, представящи реализирани значими проекти и инициативи.

Местните власти имат изключително важно място при провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС. Включването на инициативата на посланик на малките планински общини ще спомогне за превръщане на председателството в национална кауза, а посланията на България и Белица да бъдат формулирани и припознати от българските граждани и гражданите на ЕС – в това са убедени кметът на община Белица и водената от него общинска администрация и Народно читалище „Георги Тодоров-1885“ – партньор в проекта.

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЯТА

05.02.2018- 28.02. 2018 г.

Провеждане на информационна –медийна кампания  «Община Белица – Посланик на малките планински общити в ЕС»  в «Зимен празник Белица- Семково 2018»  в годината на Българското председателство (БПСЕС 2018)  - медийно отразяване на всички събития, организирани от общината с партньор читалище „Георги Тодоров-1885“

09.02.2018 - 14.00 ч. - 15.00 ч.

Зала –ТИЦ  при читалище „Георги Тодоро-1885”

Публична дискусия – Европейски информационен център Europe Direct-Благоевград –„ Бялата книга за бъдещето на Европа”- Лектор,  Красимира Хаджикосева – директор на информационен център Europe Direct-Благоевград

18.02.2018 - 10.00 ч. - 11.00 ч.

Лекционна зала – хотел ”Бор” , к.к ”Семково”

Публична дискусия – Официално откриване на форума „ Планините неоцененото богатство на Европа” – Илияна Йотова – Вицепрезидент на РБ / докладчик по планинските региони в Комисията по регионално развитие на ЕП на инициативата за допълнителни целеви инвестиции в планините на ЕС от еврофондовете/

„Приносът на академичната общност за развитието на  планинския курорт „Семково”- Лектор проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на Технически университет – София.

Включване на евродепутати в темата

18.02.2018 – 11.00 ч. - 14.00 ч.  к. к. ”Семково” – открита сцена до х-л „Бор“

Провеждане на „Зимен празник– Белица- Семково-2018” в годината на БПСЕС 2018

Официално откриване на празника от кмета на община Белица, Радослав Ревански, и ВИП персони

Спортна програма – 9.30 ч. – 12.00 ч.

Ски слалом /мъже, жени, деца/

- Футбол на малки вратички

- Дърпане на въже

- Скачане с чували

- Шах турнир

- Бридж – белот турнир

- Тенис на маса

Културна програма 11.00 ч. - 14.00 ч.

  • Фолклорен ансамбъл – Белица
  • Фолклорен танцов състав – Община Македонска Каменица, Република Македония
  • Фолклорен ансамбъл „Гайтан“ и МФГ “Огражденска четворка“ с ръководител Йордан Николов

 19.02.2018 – Зала ТИЦ  при  читалище „Георги Тодоров-1885”

Изложба от детски  рисунки посветена на българското председателство на Съвета на  ЕС

с тема: „Моята Европа“ , Участват ученици от V до VII клас на училищата в Общината

Презентация – „10  години България  в Европейския съюз – Ползите за хората от Община Белица” / представя реализирани значими проекти и инициативи.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as