Учениците от Банско с филмов урок как да не поемат „Доза щастие”

Снимка: Община Банско

Филмът е базиран на автобиографията на журналиста Весела Тотева

На 17 и 18 септември в големия салон на читалище „Никола Вапцаров” бе прожектиран филма „Доза щастие” на учениците от 8-12клас от училищата в гр. Банско по инициатива на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Филмът, базиран по автобиографията на журналиста Весела Тотева „Падение и спасение”, пресъздава истинската и разтърсваща житейска драма за ада, през който преминава всеки, дръзнал да докосне наркотиците. Щастието, любовта, приятелството, близките са просто една илюзия, защото са заместени от пагубната сила на хероина. Прожекциите бяха придружени от дискусии с екипа, който се е посветил на мисиията да помага на тийнейджърите никога да не се изкушават да опитат: Валентина Каролева – главната героиня във филма и дъщеря на Весела Тотева; Яна Титова – режисьор и сценарист; Марина Попова – психолог към Програма „Солидарност” към НИЛНАХ /национална информационна линия за наркотици, алкохол и хазарт/ и Светла Иванова – ст.специалист по зависимости в ПИЦ /превантивно-информационен център/.

Изходът на човек, опитал, употребяващ или зависим никога не е ясен. Особено сред подрастващите, чийто мозък се развива до 25 годишна възраст и употребата на психоактивни вещества /не само хероин/ не е ясно как ще се отрази, защото при всеки организъм действа по различен начин. Възможно е още при първия опит да се отключат психични отклонения, от които няма лечение; да се получат необратими здравословни проблеми, да се стигне до смърт на употребващия или на съвсем случаен човек. В повечето случаи употребата на „безобидната и лечебна” марихуана отваря вратата към следващия наркотик, към следващата, към по-високата доза.

Животът на Весела Тотева, обаче учи и на нещо друго много важно. Ако все пак употребата не е довела до фатални последици, надежда за изход винаги има. Стига човек да открие в себе си силната воля и желание да се справи с помощта на любовта и подкрепата  на близките, и неизменната вяра в Бог. „Бог всъщност винаги е бил с мен. Гледа ме  през очите на дъщеря ми.” – завършва Весела своята история.

Щастливият край, обаче съвсем не е толкова лесен, защото пътят, който трябва да измине един наркоман от мрака до светлината всъщност е болезнено дълъг, битката – голяма и тежка, а цената – твърде висока.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK