Община Банско на челно място по прозрачност

снимка: infomreja.bg, архив

Според експертите от Института за правни анализи и изследвания /ИПАИ/ община Банско заявява своите сериозни претенции за челното място по празрачност във възлагане на обществени поръчки. Ръководството на общината за пореден път доказа колко важна е прозрачността в управлението. Тя е ключът за съществуването на доверие, необходима е за постигане на демокрация и за гарантиране на легитимност и отчетност на публичната администрация.

Шеста поредна покана до експертите от ИПАИ изпрати кметът Георги Икономов за наблюдение върху възлагането на две обществени поръчки. Експертите са поканени да участват в откритите заседания, в които ще се отворят ценовите оферти на 07 и на 08 май 2013г.

Институтът за правни анализи и изследвания е неправителствена организация, създадена през 2009 г. Основната идея е мониторинг върху работата на публичната власт. Ключов обект на изследване са еропейските проекти.

Целта на наблюдението е да бъде повишена степента и ролята на обществения контрол, упражняван от неправителствения сектор в областта на обществените поръчки, свързан с действията на възложителите. Инициативата на община Банско е продиктувана от желанието за сътрудничество между ръководството на общината и неправителствения сектор и в изпълнение на една от мерките за подобряване работата на общината по прилагане на ЗОП, според която общината възнамерява да подобри прозрачността на работата на оценителните комисии като отправя конкретни покани до юридически лица с нестопанска цел и/или средства за масово осведомяване, които да присъстват при отварянето на офертите, включително и ценовите такива.

От началото на кметския си мандат Георги Икономов отправи още четири покани към специлиастите на организацията да извършат мониторинг при възлагането на обществени поръчки. Градоначалникът за пореден път доказа стремежът на общината към едно открито и европейско управление.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK