Община Банско и община Белоградчик се включват в инициативата „Денят за вас“ на 3 март

Снимка: Infomreja.bg, архив

Вход свободен за къщите музеи „Никола Вапцаров“ и „Неофит Рилски“ и Веляновата къща в Банско

На националния празник с вход свободен ще са къщите музеи „Никола Вапцаров“ и „Неофит Рилски“, Духовно-исторически център „Свети Паисий Хилендарски” и Веляновата къща в Банско, както и историческият музей в Белоградчик

Община Банско се присъединява към инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“ на 3 март. На националния празник с вход свободен ще са къщите музеи „Никола Вапцаров“ и „Неофит Рилски“, Духовно-исторически център „Свети Паисий Хилендарски” и Веляновата къща.

Къщата музей „Никола Вапцаров“ е един от символите на планинския град.  Домът, в който е израснал великият поет на България, е отворен за посещения през 1952 г. във връзка с удостояването на Никола Вапцаров с престижната Международна награда за мир. В подреждането на експозицията участва майката на поета – баба Елена, тя и сестра му Райна са сред първите екскурзоводи.

Къщата музей „Неофит Рилски“ е културна ценност с национално значение, като през 1981 г. е превърната в музей на бележития български възрожденец. Строена през ХVІІІ век, тя е с типична банска архитектура и следва традицията на старите къщи крепости.

Духовно-исторически център „Свети Паисий Хилендарски”  е отворен през 2008 г., като новопостроената сграда е на мястото, където е била родната къща на великия възрожденец. Обектът представлява точно копие на килията в Хилендарския манастир /Атон, Гърция/, където Паисий пише „История славянобългарска“ /1762 г./, манифест и първопрограма на Българското Възраждане.

Веляновата къща е емблематична за величието, икономическия просперитет и духовния стремеж на банскалии в епохата на Възраждането. Със своите уникални стенописи и дърворезбена украса къщата няма аналог в българското възрожденско изкуство. Веляновата къща е обявена за недвижима културна ценност с национално значение.

На националния празник като част от инициативата на Министерството на туризма с вход свободен ще е и Историческият музей в Белоградчик. Той се намира в паметника на културата „Пановата къща” – ярък представител на предбалканската възрожденска архитектура. Експозицията представя социално–икономическото развитие на Белоградчик и района през 18-19 век.

Отделено е внимание на животновъдството като основен поминък за района, както и на отглеждането на лозя, памук и други култури. Акцентира се и на подема в развитието на занаятите: железарство, абаджийство, кундурджийство, грънчарство, терзийство, мутафчийство.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK