Община Банско "Дарява слово за Скребатно", кметът пръв даде книги

Снимка: Община Банско

Ден след старта на каузата на ИНФОМРЕЖА „Стара книга с нов живот в Скребатно“ Община Банско организира инициатива за възстановяване на библиотечния фонд в изгорялото читалище.

Мотото ѝ е „Дари слово за Скребатно“.

На 9. януари в гърменското село се разрази голям пожар, който унищожи кметството, читалището и библиотеката, помещаващи се в една сграда. Огънят изпепели над 3 070 книги, събирани с години в библиотеката, а самото читалище през февруари трябваше да чества век съществуване.

Банско – многовековно средище на култура, дом на видни имена от българската история, пази и до днес традициите и корените си живи. Именно заради това се отправя призив към всички жители на общината да разгърнат сърцата си и да дарят книга/ книги, с които да се опитаме да възстановим изгубеното в пепелта.

Приема се всякаква литература – българска класика, детска литература, специализирана литература, речници, чуждестранна литература.

Всеки дарител може да предаде събраните книги на портала на общината, а институцията поема задължението за извозването им до Скребатно. Там книгите ще бъдат съхранявани в музея до построяването на нова читалищна сграда.

Първи дари книги от личната си библиотека кметът Георги Икономов с над 20 книги.

Още в първия ден се явиха множество хора, които дариха избрани от тях книги в помощ на библиотеката.

Книгите не е задължително да са нови, важно е да са в запазен вид.

Средства е трудно всеки да отдели, но пък всеки има поне една книжка вкъщи, която може да дари!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK