Над 1 200 участници извиха кръшни хора на центъра в Разлог

Снимки: Община Разлог

С много настроение и пъстрота на народни носии се проведе танцовото надиграване „На армане с тъпане“ в Разлог.

Над 1200 участници от 36 групи от цялата страна танцуваха на площада в Разлог. 

Атрактивният фестивал протече с много емоции и колорит. Участниците завладяха публиката както със завидните си танцови умения, така и с пъстротата на народните танци, които те представят. Зрителите се насладиха на непреходността и красотата на българския народен танц и финеса и грацията на изпълнителите.

Фестивалът на традиционните хорá  „На армане с тъпане” се проведе за първи път през 2012 година и за своите 7 години събитието успя да се превърне в любимо културно мероприятие за жителите и гостите на град Разлог.

Целта на община Разлог е чрез това събитие да утвърди града като дестинация за фестивален туризъм. Специфично за фестивала е, че изпълненията за поредна година се съпровождат от жива музика – оркестър - „Роял бенд“ от Благоевград, със солист Кинче Вълчева и ръководител Стефан Йорданов и зурнаджийски оркестър от град Разлог с ръководител Емил Зангов.

Друга важна особеност е съвместното изпълнение от всички участници на предварително определени хора от различни райони на страната.

Събитието, организирано от община Разлог и НЧ „15 сепрември 1903 – 1909 г.“ - Разлог, показва красотата и разнообразието на българските народни хора. Това пъстро шествие от звуци, ритми и костюми се провежда за седми път в Разлог, благодарение на идеята, ентусиазма и упоритата работа на доцент Георги Гаров.

Кметът на община Разлог подари на доц. Гаров почетен плакет за принос към съхранението и развитието на българската фолклорна традиция. По традиция инж. Красимир Герчев връчи на ръководителите на всички състави грамоти и подаръци от името на община Разлог.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK