Общественото обсъждане за цената на водата в Кресна премина без активно гражданско участие

Снимка: Infomreja.bg

Проведеното в петък обществено обсъждане върху предложението на управителя на общинското "ВиК Кресна" ЕООД - гр.Кресна, за "утвърждаване и одобряване на цени на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на община Кресна за периода 2018 - 2021 г." премина без активно гражданско участие.

Вероятните за това причини според Община Кресна са:
- Очевидната необходимост цената на водата в Кресна да се актуализира, защото не е променяна почти 11 години и инфлацията за периода е "изяла" близо една трета от заплащаната такса за кубик; 
- В датата на провеждане на обсъждането, която съвпадна с дискусията около промените в ценообразуването на ВиК услугите в 14 области на страната, където цената за кубик вече гони 3 лева и позицията на Омбудсмана на Република България, г-жа Мая Манолова; 
- В разяснителната кампания, която прведоха сред гражданите от общинското "ВиК Кресна" ЕООД и участието на г-н Николай Георгиев, в предаването "Местно време" на БНТ2 от 8.11.2017 г., където кметът отговори изчерпателно на въпросите на водещата Ирина Николова за състоянието на ВиК сектора в общината;
- В алтернативата на предложението на управителя на "ВиК Кресна" ЕООД - гр.Кресна, която е само една - членство в областната ВиК Асоциация.

По време на обсъждането кметът Николай Георгиев препотвърди ангажимента на коалиция "Обединени за Кресна" да се съобрази изцяло с решението на гражданите и ги помоли да проявят високата отговорност на мъдри стопани.

Ето какво още каза кметът:

"Искам да ви напомня, че всичко хубаво в Кресна се е случило, когато сме били заедно и сме действали заедно като общност. Не забравяте, че "Каквото човек сам си направи, никой не може да му направи!". Припомням ви народната мъдрост, защото, ако не вземем разумно решение и фалираме общинското ВиК дружество ще остане само една възможност - Областната ВиК Асоциация. Там обществени обсъждания за цени не правят, а средната цена на водата дори в момента гони 2 лева.

Искам да Ви обърна внимание и на още един факт. През тази година община Кресна инвестира над 150 хиляди лева във ВиК инфраструктура и това позволи на общинското ВиК да върже бюджета си и дори да отчете някаква печалба. Сам по себе си този факт е малко геройство и трябва искрено да благодарим на г-н Лазаров за огромните усилия да прави от нищо нещо, но тези общински пари можехме да инвестираме и в зелени площи, детски площадки, градска инфраструктура и така нататък. Нито аз, като кмет, нито моите колеги в общинския съвет не искаме да продължаваме да ви лишаваме от тези придобивки на градската среда, които безспорно заслужавате.

Ако приемете увеличение на цената ще предложа част от комулираните средства освен за развитие на подземна инфраструктура да отидат и за създаване на специален фонд за подпомагане на социално слаби семейства в общината под формата на водни помощи. От тези т.нар. водни помощи ще могат да се възползват само изрядните платци със законни инсталации, но с ниски доходи. Ще предложа фондът да се ръководи съвместно от "ВиК Кресна" и община Кресна. Той трябва да работи на същия принцип, както този за енергийните помощи."

Приключилото обществено обсъждане дава основание да се предполага, че предложението на г-н Лазаров ще получи подкрепа на следващото заседание на общинския съвет и ще се чака окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), за да стане факт промяната на цената на ВиК услугите в община Кресна, коментираха още от "Обединени за Кресна".

 

 

 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK