Прокуратурата в Дупница с досъдебни производства срещу нарушители на карантината

Снимка: Infomreja.bg

Единият случай е регистриран в Дупница, а другият в Бобов дол

Под ръководството на Районна прокуратура – Дупница, се води разследване по образувани досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В един от случаите на 22.03.2020 г., в гр. Дупница, лице, поставено четири дни по-рано под задължителната карантина с предписание на РЗИ - Кюстендил, нарушило мерки, издадени против разпространението или появяването на заразната болест по хората. В усложнената епидемична обстановка на територията на страната, вместо да пребивава на посочения адрес в ж.к. „Бистрица“ в града, гражданинът не изпълнил задължението да не напуска дома си.

Другото досъдебно производство се води за това, че около 13 ч. вчера, 25.03.2020 г., на ул. „Димитър Благоев“, в близост до входа на Многопрофилна болница за активно лечение в гр. Бобов дол, били нарушени противоепидемичните мерки, въведени по време на пандемия и извънредно положение. В заведение за бързо обслужване, управлявано от търговско дружество, се извършвала продажба на стоки и напитки до витрината в самото помещение, а не през гише.

За тези престъпления Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ до пет години и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Във всички случаи на констатирани нарушения на карантинните мерки, въведени срещу разпостранението на коронавирусната инфекция и заразна болест по хората Covid-19, спрямо извършителите ще се прилагат разпоредбите на НК и НПК за търсене на наказателна отговорност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK