ОбС на БСП-Кюстендил с Декларация в подкрепа на народния представител Валери Жаблянов

Снимка: Infomreja.bg

След проведен партиен съвет на Общинския съвет на БСП – Кюстендил, единодушно бе взето решение да се подкрепи депутата от Кюстендилски избирателен район Валери Жаблянов. Това съобщи лидерът на БСП в Кюстендил Росен Раденков, който представи пред медии Декларация в подкрепа на Жаблянов.

„Общинският съвет на Българската социалистическа партия – Кюстендил  декларира своята подкрепа за народния представител от  10 МИР Валери Жаблянов във връзка с опитите за неговото бламиране от страна на парламентарната група   на ПП ГЕРБ и представители на Съюза на репресираните.

На първо място е необходимо да припомним два неоспорими исторически факти:

Първо: На 30 септември 1944 г. Министерският съвет приема единодушно Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България във Втората  световна война. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването си в „Държавен вестник“ бр. 219 от  6 октомври 1944 г.Следва да се подчертае, че тогава правителството не е доминирано от представителите на БКП – от общо 16 министри по четирима са от БРП(к), от БЗНС на Н. Петков и от „Звено”, двама са социалдемократи и двама независими.

Второ: През ноември 1943 г. Конференцията в Техеран „Тримата големи”( Сталин,Рузвелт и Чърчил) решават да бъде потърсена отговорност от виновните за разпалване и водене на Втората световна война. Това намерение впоследствие заляга и в т. 10 на Потсдамската декларация от 26 юли 1945 г., предвиждаща „сурово правосъдие над военните престъпници”.Също така Член 5 от Парижкия мирен договор от 1946 г. задължава със задна дата България да задържи и предаде на съд лицата, извършили, заповядали или съдействали за извършването на военни престъпления или против мира и човечеството.

И  не на последно място, ние считаме, че относно създаването и провеждането на т. нар. Народен съд другаря Жаблянов  има пълното право на собствено мнение като гражданин в демократична държава и с конституционно гарантирана свобода на словото.“, се казва в Декларацията. Предстои тя да бъде изпратена в Народното събрание.

„Валери Жаблянов не е нарушил никакви порядки с изказване на собствено мнение в една демократична държава. Добрият, политическият разум дано надделее и този цирк да бъде преустановен, защото аз лично съм възхитен от Жаблянив като човек и политик, който милее за държавата и това не бива да се случва в нашия Парламент. За мен той е достоен човек и политик, а такива хора напоследък в Народното събрание има все по-малко. Една негова оставка няма да бъде алтернатива на нас, хората, които милеем зс България и искаме да се случва нещо положително в тази държава.“, каза Росен Раденков – лидер на БСП в Кюстендил.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK