Обрязаха над 50 момченца на тридневен сюнет в Лъжница

снимки: Мехмед Боюкли

Повече от 50 деца на възраст от 1 до 4 години от гоцеделчевското село Лъжница и съседните общини Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Доспат, Девин и други населени места на грандиозен сюнет през почивните дни бяха обрязани според мюсюлманската религия.

Сюнетът в Лъжница бе организиран от Авди Зърбаш, щастлив баща на момченце. Като основен организатор на празника, семейство Зърбаш отвори вратите на дома си, в който според каноните сюнетчия от Крумовградско извърши обрязването на децата.

Къщата на семейството бе отворена и през трите дни от сюнета, а за многото гости домакините бяха приготвили богати трапези с неизменните курбан и халва.

Обрязването на децата е продължило и днес до обяд, тъй като сюнетчията и помощниците му не успели да смогнат през почивните дни с многото доведени за ритуала от целия регион деца.

Районният мюфтия Айдън Мохамед и всички имами от областта в събота отслужиха характерниия за случая обред и молитва „Алай“ на стадиона в селото, където мюфтията специално поздрави и пожела здраве и късмет на нагиздените момченца, техните родители и семейства.

За празника в Лъжница бяха организирани и кушии с коне и мазни борби. На тепиха се бориха пехливани от няколко поколения.

Още миналата седмица организаторът Авди Зърбаш разпрати до всички околни села така наречените колесари – млади мъже на нагиздени коне, да канят жителите на сюнет в Лъжница.

Специално за сюнета в селото пристигна от Турция и известният като главатар от събитията по Възродителния процес Байрам Гета-Генерала, осъден и лежал в затвора 12 години, след като емигрирал в Турция.

 

КОМЕНТАРИ

recep12:35 - 15.01.2014
ALLAH RAZI OLSUN. .
recep12:34 - 15.01.2014
EYVALLAH. .
помак_лъв13:56 - 29.07.2012
Много красиви хора
българин23:33 - 16.04.2012
"Като се изпълниха осем дена, за да бъде обрязан Младенецът, дадоха Му името Иисус, наречено от Ангела, преди да се зачене Той в утробата.“(Лука 2, 21) Как е възможно в 21-ви век да има хора, които не знаят какво е чистота. И обикалят наоколо с парчета лайна и урина в гащите си? Как е възможно в 21-ви век да има хора, които консумират месото на едно от най-мръсните животни? Месото, за което Господ споменава в Библията и ще ви го копирам тук, защото повечето от вас кръстоносци не знаете какво пише в свещената ви книга, а се правите на големи ‘християни’: “Ето животните, които можете да ядете измежду всичките животни, които са по земята. Измежду животните всяко що има раздвоени копита и е с разцепени копита, и преживя, него да ядете. Обаче от ония, които преживят, или от ония, които имат раздвоени копита, да не ядете следните: камилата, защото преживя, но няма раздвоени копита; тя е нечиста за вас; питомния заек, защото преживя, но няма раздвоени копита, той е нечист за вас; дивия заек, защото преживя, но няма раздвоени копита; той е нечист за вас; и свинята, защото има раздвоени копита, и е с разцепени копита, но не преживя; тя е нечиста за вас. От тяхното месо да не ядете, и до мършата им да не се допирате; те са нечисти за вас” (Левит 11: 2-8) Как е възможно в 21-ви век да има хора, боготворящи кръста? Защо кръстът е възвеличаван? А отричащите го биват порицавани? Не е ли логично да бъде счупен и изгорен заедно с онзи, който го е въвел? Та Богът е бил разпнат на него и ръцете Му са били оковани! Това наистина е проклет кръст, та да се носи. Затова го захвърлете, не го целувайте! Господът бе оскърбен на него, а вие го боготворите? Тогава вие сте едни от враговете Му! Как е възможно в 21-ви век да има хора, които живеят като животни, ядат, пият, спят и се размножават без да се замислят защо сме тук на този свят, защо ще го напуснем един ден? Как е възможно в 21-ви век да има хора, кото не знаят и не искат да узнаят защо са създадени? Как е възможно в 21-ви век да има хора, които не знаят смисъла и целта на съществуването си? Часът непременно ще дойде, за да се въздаде на всеки според делата му! Не е късно! Кръстоносци- Събудете се! Вместо да критикувате- се променете докато е време. Създателят, Един Господ ми е свидетел, че Исус ще се завърне, и ако продължавате да си я карате по същия начин- ще има много да плачите и по-малко да се радвате. “Не съдете, за да не бъдете съдени” Матей 7:1

FACEBOOK